Felminősítette az orosz adósságot a Standard and Poor's

Vágólapra másolva!
Az eddigi B-ről B pluszra javította a hosszú lejáratú deviza- és rubeladósság besorolását a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő. Az intézet indoklása szerint az orosz gazdaságpolitika megerősítette a gazdaság szerkezetét, és az ország egyre kevésbé függ az olajexporttól.
Vágólapra másolva!

A Standard and Poor's megerősítette a rövid futamidejű szuverén adósságok B osztályzatát, és a hosszú lejáratú orosz adósság pozitív kilátása a felminősítéssel stabilra módosult.

A hitelminősítő indoklása szerint az orosz gazdaság fejlődése miatt egyre kevésbé befolyásolják a gazdaságot a világpiaci olajárak. A Standard and Poor's ugyanakkor emlékeztet: az orosz hazai össztermék 22 százaléka és az export 50 százaléka még mindig a kőolaj- és földgázkivitelből származik, de a hitelminősítő véleménye szerint a jövő évi költségvetésben is tükröződő megfontoltság csökkenti a kiszolgáltatottságot.

A szuverén hosszú távú orosz devizaadósságot az európai Fitch hitelminősítő szintén B plusszal, a Moody's Investors Service eggyel magasabb szinten, Ba3-mal - a másik két cég BB mínusz osztályzatának megfelelő besorolással - tartja nyilván. Mindegyik osztályzat még mélyen a befektetésre ajánlott BBB-sáv alapfoka, a BBB mínusz (Baa3) alatt van.

(MTI)

Ajánlat: