Szlovákia: 3,3 százalékos GDP növekedés

Vágólapra másolva!
Szlovákiában idén a GDP 3,3 százalékos növekedése várható, a tavalyi 2,2 százalék után - közölték a szlovák statisztikai hivatalban csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szlovák gazdasági növekedés a harmadik negyedévben felgyorsult, és a piac 2,8 százalékos várakozásait is felülmúlta. A GDP a harmadik negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, a második negyedév 2,8 százalékos üteme után. A harmadik negyedév GDP-növekedése folyó áron 8,3 százalékos volt.

A központi állami költségvetése eredetileg 3,2 százalékos évi növekedéssel számolt 2001-ben, és a kormány nemrég alakította át egész évre vonatkozó GDP-prognózisát 3 százalékra. A statisztikai hivatal várakozása jobb ennél. A gazdasági növekedés motorját a beruházások adták a harmadik negyedévben, 16,5 százalékos gyarapodással a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

A hazai kereslet növekedéséhez hozzájárult a végfelhasználás bővülése: ez a kormány esetében 9,2 százalék többlet volt a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, a háztartásoké pedig 4,9 százalékkal nőtt. A hivatal 6,3 százalékos tizenkét havi inflációt jósolt csütörtökön decemberre. A szlovák központi bank várakozása 7,3 és 7,7 százalék között van.

A statisztikai hivatal előrejelzése szerint 2002 első negyedévében a GDP 3,4 százalékkal fog nőni az idei első negyedhez képest.

(MTI)

Korábban:

Az S&P felminősítette a szlovák államadósságot
(2001. október30.)