Az OMV meghosszabbítja ajánlatát a PKN-re

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV konszern kész meghosszabbítani a PKN Orlen lengyel olajipari nagyvállalat 17,58 százalékos részvénycsomagjának megvételére tett, december végéig érvényes ajánlatát - közölte Karl Hummelbrunner, az OMV stratégiai fejlesztési alelnöke. A tranzakcióról jelenleg az OMV riválisával, a magyar Mol Rt.-vel folynak kizárólagos tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Az osztrák illetékes a PAP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben a privatizációt bonyolító Nafta Polska állami holding felkéri a konszernt ajánlata érvényességének meghosszabbítására, az készen áll erre. Hozzáfűzte, hogy eddig ilyen jelzést nem kaptak, és tárgyalások sem voltak az ügyben. A sajtóban azonban olyan hírek jelentek meg, hogy a Nafta kérni fogja az OMV ajánlatának meghosszabbítását.

Wieslaw Kaczmarek lengyel kincstárügyi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy csak a Mol Rt.-nek adott kizárólagossági tárgyalások határidejének lejárta, 2002. január 12. után hoznak döntést a részvénycsomag sorsáról.

Az OMV alelnöke megismételte, hogy a PKN Orlen és az osztrák konszern összekapcsolására törekednek, de ezt nem a szokásos fúzió formájában képzelik el, hanem úgy, hogy mindkét társaságot továbbra is jegyeznék a bécsi, illetve a varsói tőzsdén. A későbbiekben nem zárják azonban ki a fúziót sem.

Az OMV Ukrajnában, Líbiában, Ausztráliában és Pakisztánban foglalkozik olajkitermeléssel. A nyersolaj 35 százaléka származik saját forrásaiból, és a következő három évben ennek arányát 50 százalékra akarja emelni.

A részvényvásárlást saját pénzből finanszíroznák, és ezzel nem lennének gondjaik, ezért nem terveznek részvénykibocsátást sem. Az OMV nem törekszik a PKN Orlen többségi részesedésének megszerzésére - tette hozzá. Az alelnök nem tartaná jó megoldásnak a kölcsönös részvényvásárlást vagy kereszttulajdonlást, szerinte a lengyel cégnek inkább a fejlesztésbe kellene fektetnie ezt a pénzt. Ha a PKN Orlennek mégis ilyen tervei lennének, vásárolhatna OMV-részvényeket osztrák tulajdonosoktól, például az államtól.

Kedden a PKN Orlen részvényeit 19,10 zlotyért adták a varsói tőzsdén, ami 0,5 százalékos emelkedést jelentett az előző napi záróárhoz képest.

(MTI)

Ajánlat:

OMV

PKN Orlen

Mol

Korábban: