Kopint-Datorg: 3,8 százalékkal nő a gazdaság

Vágólapra másolva!
A Kopint-Datorg Rt. legfrissebb prognózisa szerint az idén a magyar GDP 3,8 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal nőhet.A beruházások az idén várhatóan 3,8 százalékkal, jövőre pedig 4 százalékkal bővülnek, míg az ipari termelés 2001-ben és 2002-ben is 4,6 százalékkal nő. A kutatóintézet munkatársa szerint a kormány keresletnövelő intézkedései az iparra gyakorlatilag nem voltak hatással.
Vágólapra másolva!

Az infláció a Kopint-Datorg szerint idén 9,2, jövőre 5,6 százalékos lesz. A decemberi fogyasztói árszint 7 százalékkal lesz magasabb az egy évvel korábbinál, míg jövő decemberben 5 százalékos lehet az árszínvonal-növekedés éves üteme - hangzott el az intézet hétfői sajtótájékoztatóján.

Matheika Zoltán, a kutatóintézet munkatársa korábbi prognózisuk módosítását azzal indokolta, hogy a világgazdasági konjunktúra lassulása erősebb és időben is jobban elhúzódik, mint azt korábban gondolták. Hozzátette: az év utolsó hónapjaira az is világosan kiderült, hogy a költségvetési élénkítés hatása meglehetősen szelektív: a keresletnövelő intézkedések az iparra gyakorlatilag nem voltak hatással. Köves András tudományos vezérigazgató-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari termelés volumene 2000. októbere-novembere óta stagnál.

Mindezért a kutatóintézet a korábbi 4 százalékról, 3,8 százalékosra csökkentette a GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát. Jelentősen, 12 százalékról 8,5 százalékra mérsékelték az export várható bővülési ütemét. A korábban jelzett 13 százalék helyett éves szinten 8 százalékos importnövekedésre számítanak.A folyó fizetési mérleg hiánya a Kopint-Datorg szerint 1,2 milliárd euró körül alakul, a bár szeptemberben 2 milliárd euró körüli hiányt prognosztizáltak. A kutatók meglepően jónak nevezték a külső egyensúly alakulását.

A Kopint-Datorg szerint az államháztartás hiánya a GDP-hez viszonyítva - az EU módszere alapján számítva - a tavalyi 3,1 százalékról az idén 5 százalékra is emelkedhet.

(MTI)

Ajánlat:

Kopint-Datorg

Korábban:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)