A Juventus a tőzsdén is üldözőbe veszi a Romát 

Vágólapra másolva!
Az olasz futball-óriás Juventus közelgő tőzsdei bevezetése előtt európai road-show-t indított annak érdekében, hogy minél több befektetőt szerezzen magának. A '20-as évek óta a Fiat-tulajdonos Agnelli család irányítása alatt működő klub a pályán elért sikereit a jövőben a börzén is kamatoztatni szeretné.
Vágólapra másolva!

A torinói sztárklub lesz a harmadik olyan olasz futballcsapat, amelynek részvényeivel kereskednek az értéktőzsdén. A Juve-t a két fővárosi klub, a Roma és elsőként a Lazio előzte meg - írja a CNNmoney.

Szakértők szerint a torinói Öreg Hölgy piaci értéke megközelíti az 508 millió eurót - mintegy 450 millió dollárt - , ami közel háromszorosa a rivális Romáénak, de némileg elmarad a világ leggazdagabb klubjának tartott Manchester United értékétől.

A Juventus 38,7 millió részvényt kínál megvételre a befektetőknek, részvényenként 3,50-4,20 eurós áron. A befolyt összeget a futballon kívüli tevékenységek fejlesztésére fordítják majd, többek közt egy új sport- és szórakoztató központ építésére, és a jelenlegi stadion újjáépítésére. Az ajánlat december 10-től december 14-ig érvényes, és várhatóan december 20-től lehet majd kereskedni a Juve-részvényekkel.

A klub a részvények 35 százalékát szánja a lakosságnak, de a jegyzési felhívás figyelmezteti a majdani részvénytulajdonosokat, hogy a befektetés igencsak kockázatos lehet. Amennyiben nem sikerül elérni a kívánt eredményeket a sportban, úgy ez a bevételek csökkenéséhez vezethet - írja a tájékoztató. A jegyzési tájékoztató felhívja a figyelmet a klub egyéb problémáira is, mint például a függőben lévő doppingperek, vagy a két olasz fizetős TV-csatornával tervezett egyesülés nehézségei. A június 31-val végződő üzleti évben a Juventus forgalmának 44,8 százaléka a közvetítési jogokból származott.

A futballcsapatok részvényei egyébként az utóbbi időben gyengélkednek az európai tőzsdéken, mert a befektetők aggódnak a hatalmas összegű átigazolási díjak, a játékosok csillagászati fizetése, és a klubok jelentős adósságai miatt. Az angol Manchester United részvényei például 40 százalékot veszítettek értékükből az idei év során, és a klub piaci értéke a tavaly márciusi csúcsot jelentő 1 milliárd fontról mára 478 millió fontra csökkent.

A legnépszerűbb és legeredményesebb - 25 bajnoki címmel büszkélkedő - olaszországi klub az idei szezon előtt több mint 100 millió dollárt költött játékosvásárlásra, igaz a költségek nagy részét a francia csillag Zinedine Zidane eladásából befolyt 66 millió dollárból fedezték. A nagy összegű transzfer-díjak mellett a klub jelentős összegeket költ a sztárok munkabérére is. A csapat talán legnagyobb ásza, Alexandro del Piero például több mint 100 ezer dolláros fizetést tesz zsebre, hetente.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Juventus

Korábban:

Tőzsdén a Juventus
(2001. november 27.)