Vágólapra másolva!
Vasárnap csődvédelmet kért önmaga és 14 leányvállalata számára a világ legnagyobb energiakereskedő cége, az Enron. A társaság ezzel egy időben kártérítési pert indított a konkurens Dynegy ellen, amiért elállt az eladósodott óriásvállalat felvásárlásától.
Vágólapra másolva!

Csődvédelembe menekült vasárnap a világ legnagyobb energiakereskedő cége, az Enron. A közlemény szerint a társaság több pénzintézettel is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a cég folytathassa működését. Az már biztos, hogy a társaságnak ezt a konkurens Dynegy nélkül kell megtennie, amely két hét gondolkodási idő után úgy határozott, nem segíti ki a bajból vetélytársát.

A Dynegy november közepén jelentette be, hogy 8,4 milliárd dollárért felvásárolja az Enront, majd a múlt hét közepén újabb bejelentés következett, melyben közölték: nem írják alá az Enronnal tervezett egyesülési szerződést. A cég közleményében arra hivatkozott, hogy az Enron megszegte az egyesülési szerződésnek a képviselettel, biztosítékokkal, megállapodásokkal és egyezségekkel kapcsolatos kikötéseit, beleértve a körülmények lényeges romlásával kapcsolatos előírásokat.

Az Enront arculcsapásként érte a Dynegy bejelentése: a cég részvényeinek árfolyama rövid időn belül 85 százalékot zuhant, a múlt hét végén a részvény októberi értékének mindössze 2 százalékát érte.

Az Enron nem hagyta annyiban a Dynegy lépését, a csődvédelemmel egy időben kártérítési pert indított a társaság ellen. Az Enron 10 milliárd dollárt követel konkurensétől, amiért az az utolsó pillanatban kiszállt az üzletből.

Az Enron eközben mindent megtesz a talpraállás érdekében: a cég pénteken 1100 brit alkalmazottjától vált meg, és a hírek szerint a houstoni központot sem kímélik.

A cikkhez kapcsolódó legfrissebb nemzetközi üzleti, gazdasági híreket, információkat, elemzéseket itt találja - Northern Light Elektronikus Könyvtár.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: