Az euróövezet inflációja 2,1 százalék

Vágólapra másolva!
Az eurózövezet inflációja novemberben 2,1 százalékos volt tavaly novemberhez képest - közölte pénteken előzetes becslésként az EU statisztikai hivatala.
Vágólapra másolva!

Októberben a fogyasztói árak 2,4 százalékkal haladták meg a tavaly októberi szintet. Az infláció az idén májusban tetőzött az eurózónában, 3,4 százalékon tizenkét hónapra - ez a tizenkét tagállam átlagában nyolcéves rekord volt.

Az Európai Központi Bank (EKB) szakértői szerint az áremelkedést szerencsés 2 százalék alatt tartani. Nem könnyű a feladat, hiszen egyre másra érkeznek a rossz hírek: a francia munkanélküliség már negyedik hónapja növekszik, a japán munkanélküliségi ráta fél évszázada nem volt ilyen magas - a szigetországban ennél nagyobb problémák is adódnak -, az amerikai gazdaság pedig a harmadik negyedévben nagyon gyorsan „zsugorodik”.

Az EKB idén négy alkalommal csökkentette irányadó kamatlábát - az amerikai jegybank (Fed) tízszer. Utoljára november 8-án, amikor 3,25 százalékra csökkentett. Elemzői vélemények szerint az inflációs adat könnyen eredményezheti a kamatlábak újabb, 25 bázispontos csökkentését.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: