KSH: Magyarországon is érezhető a világgazdasági lassulás

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen külső gazdasági hatások az utóbbi hónapokban Magyarországon is felerősödtek, a legérzékenyebben reagáló ipari termelés növekedési üteme fokozatosan csökkent, a harmadik negyedévben pedig megállt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idei év első háromnegyed évét összefoglaló értékelésében. A hivatal szerint a mélypont szeptemberben következett be.
Vágólapra másolva!

Az első háromnegyedévben elért átlagos növekedési ütem - az év eleji magas értékek miatt - még így is jelentős, 5,5 százalék, ami Európában továbbra is kiemelkedő, a szeptemberi mélypont mértéke azonban már eléri a lassabb európai ütemet - derül ki az összefoglalóból.

Az építőipari termelés összességében 11 százalékos növekedésén belül a két építményfőcsoport teljesítménye eltérő: az épületépítések 30 százalékkal növekedtek az első háromnegyedévben, az egyéb építmények építése viszont csökkent az előző évhez képest. Ennek részben az a magyarázata, hogy a sztrádaépítési munkák jelentős részét még nem számlázták le.

A mezőgazdaság két fő területén, a növénytermesztésben illetve az állattenyésztésben eltérő tendenciák mutatkoznak. A növénytermesztésben a tavalyi csökkenés után jelentős növekedés következett be; számottevően nagyobb a megtermelt kalászos gabonák és a kukorica mennyisége. Az állatállományban azonban ugyanezen időszakban folytatódott a csökkenés. A felvásárolt mezőgazdasági termékek mennyisége január-szeptemberben némileg, 1,2 százalékkal nagyobb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A külkereskedelmi áruforgalom az év első kilenc hónapjában jelentősen emelkedett, az export volumene 12 százalékkal, az importé pedig 8 százalékkal volt magasabb, mint tavaly. A vizsgált időszakban negyedévről negyedévre mérséklődött az ütem, szeptemberben a kivitel némileg nőtt, a behozatal azonban a tavalyi szint alá esett.

Az áruforgalom negatív egyenlege az év első kilenc hónapjában 2,4 milliárd dollár volt, 360 millióval kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A romló külgazdasági feltételek a vámszabad területek kivitelét érintették a legnagyobb mértékben.

Az exportkereslet csökkenése - a termelés magas importtartalma miatt - a behozatal mérséklődését is maga után vonta. Az exportnál nagyobb mértékben csökkenő import ugyanakkor a forgalom további szűkülésére enged következtetni - vélik a statisztikusok.

A folyó fizetési mérleg hiánya a MNB szerint az év első kilenc hónapjában 313 millió euró volt, ami alig harmada a tavalyinak.

Az év elejétől augusztus végéig az egyenlegjavulást túlnyomó részben a szolgáltatások bevételi többletének emelkedése váltotta ki. Szeptemberben ez a helyzet megváltozott, és az árudeviza-forgalomban jelentkező passzívumcsökkenés vált a folyó fizetési mérleg javulásának meghatározó tényezőjévé - áll az összefoglalóban.

Az államháztartás hiánya - a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint - az év első tíz hónapjában 277,5 milliárd forint volt, 99 milliárddal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekmény túlnyomó része, 88 milliárd forint a központi költségvetésben jelentkezett.

A társadalombiztosítási alapok tízhavi hiánya 19 milliárd forinttal haladta meg a tavalyit.

A fogyasztói árak októberben 0,3 százalékkal haladták meg a szeptemberit, míg egy hónappal korábban növekedési ütemük 0,5 százalékos volt.

A vizsgált időszak utolsó hónapjában az árak az iparban, az építőiparban, a mezőgazdaságban, valamint a fogyasztásban is kevésbé haladták meg az egy évvel korábbit, mint tavaly. Az ütem mérséklődésében fontos szerepet játszott a forint sávszélesítésével összefüggő erősödése és a betakarított jelentős mennyiségű gabona következtében kialakult túlkínálat. Ezek az árak ugyanakkor még alig tükrözik a kőolaj világpiaci árának az utóbbi időben bekövetkezett zuhanását - derül ki az összefoglalóból.

Az idei év harmadik negyedévében a 15-74 éves népesség 53,6 százaléka volt gazdaságilag aktív. A foglalkoztatottak száma 3,9 milliót tett ki, a munkanélkülieké 230 ezret. A foglalkoztatottak száma egy év alatt nem változott lényegesen, a munkanélkülieké 12 százalékkal mérséklődött.

(MTI)

Ajánlat:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

KSH