Áremelést tervez a kis- és középvállalkozók kétharmada

Vágólapra másolva!
A nyári mélypont után a kis- és középvállalkozók úgy gondolják, hogy helyzetüket a fejlett világban tapasztalható recesszió nem igazán befolyásolja. Várakozásaik szerint a globális dekonjunktúrának jobban kiszolgáltatott nagyvállalatok importbeszerzéseik egy részét az olcsóbb hazai termékekkel váltják majd ki - derül ki az Ecostat konjunktúrafelméréséből.
Vágólapra másolva!

A kis- és középvállalkozói szektor a következő hat hónapra a magyar gazdaság egészének helyzetét pesszimistábban ítéli meg, mint a saját lehetőségeit. A megkérdezett cégek harmada gondolja úgy, hogy a nemzetgazdaság helyzetében nem lesz változás. A pesszimista válaszok aránya pedig a korábbi 34 százalékról 46 százalékra nőtt.

A megkérdezettek 62 százaléka nem lát esélyt arra, hogy a következő félévben bővítse tevékenységét. Érdekes, hogy a kis cégek 79 százaléka szerint helyzetüket komolyan befolyásoló verseny nem alakul ki fél éven belül. Sok cég - a korábbi 2 százalékról 14-re emelkedett az arányuk - véleménye szerint az export legfőbb akadálya a pénztelenség, a tőkehiány. Az értékesítés területén a vezetők borúlátása mélyül - olvasható a jelentésben.

A szektor legsúlyosabb problémája azonban a géppark és állóeszköz-állomány elavult állapota. Állítják, hogy magas alkatrészigényű, gyakran hibás gépekkel nehéz versenyképes termelést folytatni. A vállalkozók 44 százaléka szeretne beruházni és tervez is fejlesztéseket. Korlátozó tényezőként sokan a belföldi kereslet elégtelenségét és a finanszírozási gondokat tartják

A cégek kétharmada úgy tervezi, hogy fél éven belül emeli termékei árát. Ezen belül a válaszadók 42 százaléka 6-10 százalék közötti emelésben gondolkodik, ettől alacsonyabb áremelést a vállalkozók 20 százaléka tervez.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ecostat