Ellentmondó nézetek a lakossági fogyasztásról

Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés lassulása ellenére a kereskedelem kilátásait alapvetően meghatározó lakossági fogyasztás növekedni fog jövőre is - mondta Chikán Attila, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem rektora egy konferencián. Lengyel László, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója ezzel szemben úgy vélte, hogy jövőre már a lakosság számára is érezhető lesz a gazdaság fejlődésének lassulása, így a fogyasztás bővülési üteme is mérséklődik.
Vágólapra másolva!

Chikán Attila az Országos Kereskedelmi Szövetség által szervezett keddi konferencián elmondta: a fogyasztás növekedésének fennmaradását indokolja a korábbi évek visszafogott fogyasztási szintje is. A rektor úgy véli, hogy tovább kellene növelni a termelékenységet, fejleszteni a tudásalapú gazdaságot és az információs technológiát. Chikán Attila szerint jövőre az export és az import alacsony szintje mellett kézben tartható lesz a külkereskedelmi egyenleg, és fokozódni fog a hatékonysági verseny a vállalkozások között.

Lengyel László a tanácskozáson elmondta: a Pénzügykutató Rt. számításai szerint az idei mintegy 4 százalékos GDP-növekedés után 2002-ben 3 százalék körüli lesz a bruttó hazai termék gyarapodása. A kutatóintézet elnök-vezérigazgatója szerint a dekonjunkturális időszakban az infrastrukturális fejlesztésekbe a kormányzatnak jobban be kellett volna kapcsolnia az elmaradott térségeket. Lengyel úgy véli, nem szabadott volna államilag beavatkozni azokba a szektorokba, amelyek jelen vannak a tőzsdén, és ezáltal befolyásolni az ottani folyamatokat. A szakértő szerint tovább rontotta a kis- és középvállalkozások helyzetét a minimálbér emelése, valamint az, hogy a forint árfolyamsávját nem a kedvezőbb, konjunkturális időszakban - például tavaly -, hanem az idén szélesítették ki.

(MTI)