EIU: lefelé módosított magyar növekedési kilátások

Vágólapra másolva!
Az Economist Intelligence Unit londoni gazdaságelemző csoport valamelyest lefelé módosította Magyarország idei és jövő évi gazdasági növekedésre korábban adott előrejelzését. A jelentés szerint a tavaszi választásokon hatalomra kerülő kormány költségvetési és monetáris szigorításra fog kényszerülni rögtön a választások után.
Vágólapra másolva!

A The Economist gazdaságpolitikai folyóiratot is gondozó csoport gazdaságkutató intézete, a Economist Intelligence Unit által Magyarországról kiadott legújabb negyedéves jelentés készítői az eddigi 4,3, illetve 4,5 százalék helyett az idei évre 4,0 százalékos, jövőre és 2003-ra szintén 4 százalékos éves növekedést valószínűsítenek.

Ez a növekedési mutató még így is jóval magasabb az általános külső környezetre megadott növekedési előrejelzéseiknél. Az EIU szerint a világgazdaság egésze idén 2,2, jövőre 2,9, 2003-ban 4,2 százalékkal, az OECD-országok gazdasága átlagosan 1,0, 1,5 és 3,5 százalékkal, az Európai Unióé 1,6, 1,8 és 2,5 százalékkal fog növekedni.

Az országjelentés szerint a magyar ipar kibocsátása a tavalyi 18,3 százalék után idén 8,5 százalékkal, jövőre 6,2 százalékkal, 2003-ban 5,5 százalékkal nő majd. Az elemzők 2001-re 8,6, 2002-re 6,6, 2003-ra 5,7 százalékos évi átlagos inflációt jeleznek előre Magyarországon.

Az elemzők azt várják, hogy a kormány tartani tudja az idei 3,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit-tervezetet. A jövő évre előrejelzett 3,2 százalékos államháztartási hiány azonban csak akkor tartható, ha az év közepén csökkentik a költségvetési kiadásokat. A világgazdaság talpra állása és a 2002-es választások után várható költségvetési szigorítások lehetővé teszik, hogy a hiány 2003-ban 2,8 százalékra csökkenjen.

Az intézmény kutatói azzal számolnak, hogy a folyómérleg hiánya kissé növekedni fog 2002-ben, amikor a hazai kereslet növekedése felgyorsítja az importnövekedést, az EU gazdaságainak lelassulása azonban visszatartja az exportbevételek növekedését. Az EIU 2002-ben a folyómérleg hiányát 2,2 milliárd dollárra, a GDP 3,5 százalékára várja, az idei tervezett 1,7 milliárd dollárról, ami a GDP 3,4 százaléka. A belső keresletnövekmény várható későbbi lassulása és az exportpiacok lábra állása lehetővé teszi, hogy a folyómérleg hiánya 2003-ban újra a GDP 3,4 százaléka legyen - írták.

Az EIU fenntartja azon évek óta hangoztatott előrejelzését, hogy az Európai Unió bővítése legkorábban 2005-ben valószínű. A londoni gazdaságelemzők szerint a bővítésnek a tagjelöltek által várt 2004-es dátumára a veszélyt nem a tagjelöltek felkészülésében lévő lemaradások, hanem az unió intézményi reformjairól elfogadott nizzai szerződés ratifikálásának elhúzódása jelenti. Úgy vélik, fennáll a lehetősége annak, hogy Írország lakossága a jövő évi újabb népszavazáson ismét nemet mond a ratifikálásra.

A jelentés készítői "kockázatos kísérletnek" tartják, hogy a magyar kormány a közkiadások növelésével kívánja serkenteni a gazdasági növekedést az ország európai uniós és amerikai kereskedelmi partnerországainak gazdasági lassulása közepette. Az EIU elemzői úgy vélik, hogy a jövő tavaszi parlamenti választásokon hatalomra kerülő bármilyen kormány költségvetési és monetáris szigorításra kényszerül rögtön a választások után. A szigorítás mértéke attól függ, hogy a Magyar Nemzeti Bank maga is lazítja-e politikáját a választások előtt. Az MNB fékező erőként léphet fel a kormánnyal szemben a következő hónapokban, különösen, ha úgy látja, hogy a költségvetési politika túlságosan fellazul, fennáll az infláció gyorsulásának és a forint gyengülésének veszélye.

(MTI)