Útlezárás helyett tüntetnének a gabonatermelők

Vágólapra másolva!
Se pénzük, se üzemanyaguk nincs a gabonatermelőknek arra, hogy félig vagy egészen lezárják munkagépeikkel, teherautóikkal az utakat a november 28-ai országos figyelmeztető megmozdulásukon. Még az sem dőlt el véglegesen, hogy visznek-e búzát, takarmánykukoricát a megyei Földművelésügyi Hivatalok elé. A szervezők szerint eddig 15 megye csatlakozott a tüntetéshez.
Vágólapra másolva!

A gabonatermelő gazdák nehéz helyzetére jellemző, hogy a legtöbb helyen már arra sincs pénzük, hogy az országos tiltakozásra mezőgazdasági gépeikkel, teherautóikkal fölvonuljanak és elzárják részben vagy egészen az utakat. Az országos demonstrációs bizottság ezért úgy döntött, a tiltakozó megmozdulásokhoz csatlakozó 15 megye gazdái a megyei Földművelésügyi Hivatalok (FMH) elé mennek néhány busszal, és úgy tartják meg a demonstrációkat. Arról még nem határozott, hogy a tüntetések helyszínére szállítsanak-e jelképesen az eladatlan és eladhatatlan búzából, takarmánykukoricából.

Karsai József battonyai termelő, az országos demonstrációs bizottság elnöke elmondta, annak a négy megyének a termelői sem elégedettek a kormányzat agrárpolitikájával, akik egyelőre nem csatlakoztak a november 28-i megmozdulásokhoz. A bizottság elnöke azt állította, az érintett régió gazdái azt üzenték, a választásokon az urnák előtt tudni fogják, mit tegyenek.

Karsai lapunknak nyilatkozva elmondta, a gazdák körében csak olaj volt a tűzre a szaktárca vezetőjének csütörtöki kijelentése az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtt, hogy több milliárd forintot takarított meg a minisztérium. A termelőket az bőszítette föl, hogy miközben elköltetlen pénzekre büszke a tárca vezetője, november közepétől több támogatás kifizetését is leállították. Egyebek mellett a mezőgazdasági gépekre és területfejlesztésre adható pénzforrások is elapadtak.

Az országos demonstrációs bizottság elnöke hozzátette, november 28-án a tüntetéseken petíciót adnak át a megyei FM Hivatalok vezetőinek. A dokumentumban azt is kifogásolják, hogy a földművelésügyi tárca egyetlen céget, a GMS 96 Kft.-t bízta meg a fölvásárlással. A gazdák úgy vélik, a várhatóan több tízezer jelentkezést, amit a cég címére kell elküldeni, képtelenek lesznek földolgozni. Nem értik a termelők azt sem, hogyan lehet majd nagy tömegben megkötni a szerződéseket? Ki és mennyi idő alatt szállítja el a félmillió tonna takarmánykukoricát? Attól tartanak a gazdák, az idő rövidsége miatt képtelenség lesz megoldani a fölvásárlást, csúszhat a pénzek kifizetése. Félő, hogy januárra, esetleg még későbbre is eltolódhat. Ez pedig nagyon sok gazdának a csődöt jelentheti.

Bihari Tamás

(Népszava)