Már csak öt hét van hátra az euró a bevezetésig

Vágólapra másolva!
Már csak öt hetük maradt az eurózóna valutáinak átváltásra azoknak, akik még őriznek odahaza valamennyit ezekből a pénzekből. A Magyar Nemzeti Bank, illetve a bankszövetség becslései szerint Magyarországon még hozzávetőleg 70 milliárd forint értékű, a jövő évben lejáró nyugati valuta van "a szalmazsákokban".
Vágólapra másolva!

A bankszövetség az egyik legegyszerűbb módszerként azt javasolja, hogy még az év végi bankszünnapok előtt, azaz Karácsonyig helyezzék devizaszámlára, vagy váltsák át forintra, illetve olyan más valutára, amely jövőre is megmarad.

Az euró készpénzként történő bevezetése miatt jövő év február végéig érvényüket vesztik a Magyarországon legismertebb nyugat-európai fizetőeszközök. Kivonják a belga, a luxemburgi és francia frankot, a német és a finn márkát, az olasz lírát, a holland forintot és az ír fontot, a portugál escudót és a spanyol pesetát, a görög drachmát és az osztrák schillinget. A nyugat-európai országokban 2002. január másodikán már nem kötelesek elfogadni a lejárt nemzeti valutákat.

A kivonás természetesen nem érinti az eurózónához nem tartozó államok pénzeit, így Európában továbbra is megmarad az angol font, a dán és svéd korona, valamint a norvég korona, a svájci frank, az összes kelet-európai nemzeti valuta, köztük a forint is. A változás nem vonatkozik az Európán kívüli államok pénzeire, így a legismertebbeket említve, az amerikai dollárra, az ausztrál dollárra, a kanadai dollárra és a japán jenre sem.

A német márka csak az óévben, Hollandiában a gulden, vagy holland forint január 29-ig, Írországban az ír font február 9-ig, Franciaországban pedig a frank február 17-ig lesz érvényes fizetőeszköz. Addig lehet a régi bankjegyekkel és érmékkel fizetni. A többi eurózónabeli országban 2002. február 28-ig fogadják el a régi nemzeti valutákat.

A kivonás előtt álló nyugati nemzeti valutákat azonban idén még nem lehet az új közös pénz bankjegyeire átváltani. Az eurót bevezető országok állampolgárai december közepe után juthatnak az új közös európai pénzhez, először az érmékhez.

Az Euró Magyarországon

A pénzügyi unión kívüli államokban, így Magyarországon a lakosság csak január 1-jétől igényelhet euró bankjegyet a helyi kereskedelmi bankoktól.

A hazai kereskedelmi bankok a számlán nyilvántartott devizaösszeget, vagy a beváltani kívánt nyugati, még meglévő pénzt az év végéig ingyenesen és automatikusan váltják át euróra. A Kereskedelmi és Hitelbanknál ez év november 30-án, az OTP Banknál ez év december 29-én hajtják végre automatikusan az átváltást.

A kereskedelmi bankok és a pénzváltóhelyek csak 2002. január 15-ig adhatnak el a kivonásra kerülő régi nemzeti valutákból.

A pénzintézetek deviza-belföldiektől, azaz magyar állampolgároktól csupán 2002. február 15-ig kötelesek elfogadni a német márka, az osztrák schilling, az olasz líra, a francia frank, a spanyol peseta, a portugál escudo, görög drachma, a belga és a luxemburgi frank, a holland gulden és a finn márka és az ír font bankjegyeit. Az érmék elfogadását már korábban megtagadhatják a magyarországi hitelintézetek. A pénzváltóknak pedig saját belátásukra van bízva, hogy meddig és mit fogadnak el a kivonásra kerülő érmékből.

A hitelintézetek február 15-e után is beválthatják a kivonásra kerülő pénznemekben befizetett összegeket, ám erre már nem kötelezhetőek.

(MTI)