Fúziós láz a dohányiparban

Vágólapra másolva!
A francia-spanyol Altadis, a brit Imperial Tobacco, az ugyancsak brit Gallaher, és végül, de nem utolsó sorban a Japan Tobacco is érdekelt lehet a Tchibo Holding többségi tulajdonában lévő, hamburgi Reemtsma dohányipari cég megvásárlásában vagy a vele való egyesülésben.
Vágólapra másolva!

Az említett cégek közül egyelőre ugyan csak az Altadis közölte hivatalosan is, hogy érdekli a cég, piaci szakértők szerint több nagy dohányipari óriás is pályázik a Magyarországon, a Debreceni Dohánygyárban a West, a Davidoff vagy például a Symphonia cigarettákat gyártó cégre. A Wall Street Journal értesülései szerint a cég a Merrill Lynch befektetési bankot kérte fel az ügylet lebonyolítására.

Az üzlet létrejöttéhez több feltételnek is teljesülnie kell. Ilyen a 75,1 százalékkal többségi tulajdonos Tchibo Holding mellett szereplő kisebb tulajdonosi csoportok beleegyezése is.

A Financial Times német kiadása a Reemtsma száz százalékát 5-6 milliárd euróra taksálja. A cég tavalyi forgalma elérte az 5 milliárd márkát, tiszta nyeresége 470 millió márkára rúgott.

A Rangsorban elfoglalt helye ellenére a Reemtsma a múlt évi 5 milliárd márkás (2,25 milliárd dollár) eladásaival csak kis cégnek számít a Philip Morris, a British American Tobacco és a Japan Tobacco mögött.

A francia cigarettagyártó Seita és a spanyol Tabacelera 1999-es, Altadis néven való egyesülése a közelmúlt nagyobb európai vállalategyesülései közé tartozik. Hasonlóan jelentős üzlet volt a brit Gallaher Group idei bejelentése az osztrák Austria Tabak 1,87 milliárd eurós megvásárlásáról.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Reemtsma