Megújul a Ferencváros

Vágólapra másolva!
Jövő évben hozzávetőleg 2 milliárd forintot szán a ferencvárosi önkormányzat a Ferenc körút-Üllői út-Haller út-Mester utca által határolt városrész rehabilitációjára. A hátralévő felújítás azonban további 30-40 milliárdot igényel. Az eltelt tíz év alatt a terület harmadát sikerült átalakítani. A lakás- és ingatlanárak 5 év alatt megduplázódtak, ennek ellenére az épülő lakások mind elkelnek. Minderről Gegesy Ferenc polgármester tájékoztatta a Népszavát.
Vágólapra másolva!

A lap megtudta: korábban idősebb, nem túl jómódú emberek lakták a városrészt, melynek jó része lepusztult. A képviselő-testület arra a döntésre jutott, hogy csak a lakókörnyezet javításával van esély a szlömösödésnek indult terület szociális, egészségügyi és oktatási gondjainak enyhítésére. Ekkor a lakásprivatizációt alárendelték a városrész átalakításának, azaz az átépítésre szoruló lakásállományt a helyhatóság megtartotta saját tulajdonában. A kerületben egyébként 7,5 ezer önkormányzati bérlakást számlálnak, melyből 2 ezer eladható, 1 ezret el kell bontani, a javát pedig - 4,5 ezret - fel kell újítani.

Valamennyi tömb tervét az egyedi adottságokhoz igazították. Az eltelt tíz évben 127 önkormányzati s 7 egyéb tulajdonú épületet bontottak le. Az önkormányzat beruházásából 2 lakóházat építettek 52 lakással. Az év végéig elkészül 29 lakóház - 489 lakással - teljes felújítása 2,5 milliárd forintból. Az idei év eredménye lesz 15 lakóház részleges felújítása is 109 millió forintos ráfordítással. Infrastruktúrára 600 milliót áldoztak. A lakók elhelyezésére felhasznált, vásárolt vagy bérelt lakások értéke 1,2 milliárd forint volt. Az önkormányzat beruházásából elkészült egy tanuszodával rendelkező óvoda és egy tornacsarnok is. Magánberuházásban az év végéig 42 új ház épült fel 1246 lakással, 4 szálloda, irodaház, 1 parkolóház, 1 hangversenyterem összesen 11 milliárd forintért.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzati beruházások olyan környezetet teremtenek, amelyben a magántőke számára beláthatóvá vált a terület fejlődésének iránya és üteme. Ennek tulajdonítható, hogy minden egyforintnyi önkormányzati ráfordításhoz két forint magánbefektetői tőke társult.

(Népszava)