A zárszámadás módosítása miatt mondtak le a vezetők

Vágólapra másolva!
Távozik a Szerencsejáték Rt. (SZRT) eddigi elnök-vezérigazgatója. Hantosi Ferenc lemondása a Népszava információi szerint a zárszámadási törvénnyel kapcsolatos, amelyből kikerült a vezérigazgató által is indítványozott néhány fontos részlet.
Vágólapra másolva!

A Népszava úgy tudja, Hantosi Ferenc és az SZRT vezetése egészen a zárszámadás elfogadásáig gyakorlatilag biztos volt abban, hogy a képviselők megszavazzák az általuk indítványozott és a szerencsejáték-törvénnyel kapcsolatosan a tervezetbe foglalt passzusokat. Indítványuk szerint a jövőben a jogszabályban helyet kaptak volna az online játékokra és a gyorsjátékokra vonatkozó szabályozások. A módosítást azonban mind a MIÉP, mind az MSZP frakciója támadta, mondván, az csak a milliárdos nagyságrendű tőkével rendelkező cégeket engedte volna közel az új lehetőséghez, kirekesztve ezzel a kisebb, szerencsejátékokkal foglalkozó társaságokat. Mivel azonban a parlamenti kormánytöbbségnek mindenképpen szüksége volt a zárszámadás elfogadásához a MIÉP támogatására, az alku tárgyaként kénytelen volt "áruba" bocsátani a törvény valamely részét, s az SZRT indítványa "esett áldozatul". A zárszámadásból pedig e két részlet kimaradt, abba csupán az internetes szerencsejáték-szervezés, illetve a lóversenyfogadásra vonatkozó szabályozók kerültek be.

A Szerencsejáték Rt.-nél decembertől munkába álló új vezérigazgató, Gébler József eddig a társaság igazgatósági tagja s egyben általános vezérigazgató-helyettese volt - tudatta közleményében az ÁPV Rt. Az SZRT százszázalékos tulajdonosa és alapítója csütörtöki igazgatósági ülésén ugyancsak elfogadta Erent Gábor igazgatósági tag lemondását. A testület egyszersmind új igazgatósági taggá választotta Kovács Margitot és Kovácsné Horváth Magdolnát, akiknek a mandátuma 2003. szeptember 16-ig szól.

A Szerencsejáték Rt. közép- és kelet-európai viszonylatban - az állami játékszervezők adatait alapul véve - 2000-ben változatlanul a legmagasabb egy főre jutó szerencsejáték-árbevételt produkálta, megközelítve a 23,4 eurós szintet. A társaság árbevétele az egy évvel korábbihoz képest 2000-ben első alkalommal érte el a 60 milliárd forintot, amely 13,2 százalékos növekedést jelzett. Idén év végére pedig 73 milliárd forintos árbevétellel számoltak. Tavaly a Szerencsejáték Rt. összességében 25,5 milliárd forintnyi nettó nyereséget fizetett ki a fogadóknak, s ugyanennyit utalt át a költségvetés részére állami kötelezettségvállalásként. A társaság a 2000-es esztendőre mintegy 2,5 milliárd forintos osztalékfizetést teljesített.

(Népszava)

Ajánlat:

Szerencsejáték Rt.