Mobilpartnert keres a Siemens

Vágólapra másolva!
Szerdán este először, hivatalosan is megerősítették a hírt, miszerint a Siemens partnert keres mobilrészlege újjáélesztéséhez. A cég elnöke a Financial Times Deutschland-nak elmondta, több mobilgyártóval is tárgyalásokat folytatnak a jövőbeli együttműködés reményében, rövidtávon azonban aligha lesz eredmény. A valószínűsíthetően japán partner meglelése előtt újabb átszervezéseket jelentettek be a társaságnál.
Vágólapra másolva!

A Siemens mobiltelefóniára szakosodott részlege nem tudta teljesíteni a 2000-2001-es évekre kitűzött céljait. A tervezettnek (60 millió mobiltelefon) alig a felét, 28,7 millió készüléket étékesített a társaság az elmúlt két évben. Ezzel az eredménnyel 2001 harmadik negyedévére a világpiaci rangsor ötödik helyére csúszott vissza a társaság (a Nokia, a Motorola, az Ericsson és a Samsung mögé), és a tervnél gyengébb tényleges eladási adatok a cég rossz eredményeiben, konkrétan veszteség formájában is megmutatkoztak. A cég szóvivője mindenesetre kételkedik a Dataquest adataiban, saját számításaik szerint ugyanis jóval az Ericsson előtt foglal helyet cégük.

Az együttműködés azonban elkerülhetetlennek tűnik, a partner pedig nagy valószínűség szerint egy japán gyártó lesz - nyilatkozta Volker Jung, a Siemens mobilgyártásért felelős elnöke. A Motorolával való korábbi szakítás után a Toshiba merült fel, mint lehetséges társ, de a hírekben szerepelt már a Panasonic, a NEC és a Mitsubishi is. Az utóbbiak nagy hátránya - például a Motorolával szemben, hogy szinte alig növelnék a bajba jutott német cég piaci részesedését.

Azon túlmenően, hogy a Siemens hangzatos Informatian & Communications (IC) részlege az utóbbi időben már több mint 10 ezer dolgozójától vált meg, a jövőben további átszervezésekre szorul. A súlyosan veszteséges IC-nél, amelybe a mobilgyártáson kívül egy mobilhálózatok kiépítésével foglalkozó egy IT-tanácsadó cég, az SBS tartozik, további leépítésekkel számolhat, az egyes részlegek vezetői közül pedig az új stratégia kihirdetésekor már csak ketten vannak az elnöki székben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Siemens AG

Korábban:

Jóváhagyták a Sony-Ericsson együttműködést
(2001. szeptember 27.)

Siemens: újabb elbocsátások a mobilgyártásban
(2001. április 26.)