Elbocsátási hullám itthon is

Vágólapra másolva!
A január és október között bejelentett létszámcsökkentések száma az idén várhatóan magasabb lesz, mint a tavalyi, és elérheti az 1998-as, az orosz válság évében mértet - írja a NAPI Gazdaág. A lap által megkérdezett szakértők elmondták: a korábbihoz képest az a különbség, hogy ezúttal egy erősebb gazdaság néz farkasszemet a kihívásokkal, és mivel a nyugati megyékben az ipari termelés 15-20 százalékkal esett vissza az utóbbi időben, ez a régió veheti át a közeljövőben a Kelet-Magyarországtól az elbocsátási stafétabotot.
Vágólapra másolva!

A Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb adataiból az derül ki, hogy Hajdú-Bihar megyében és Nyugat-Magyarország egyes körzeteiben, például Baranyában jelentős mértékben (a tavalyi hasonló időszak adataihoz képest háromszorosára) nőtt az idén az elbocsátottak száma. Csak első pillanatra meglepőek a Pest megyei adatok, hiszen itt és a fővárosban a legnagyobbak a munkaerő-piaci mozgások, azaz ebben a térségben jön létre és megy tönkre a legtöbb cég. A Foglalkoztatási Hivatal kiemelt figyelemmel kísér néhány megyét, köztük például Veszprémet, mert ott jóval több embertől váltak meg az idén, mint tavaly. A helyi sajtó tudósításai alapján az utóbbi hetekben a Fejér megyei fejlemények emelkednek ki az átlagos események közül, hiszen az eddig a külföldi tőkét vonzó erejéről híres Videotonból is rendre érkeznek a tervezett elbocsátásokról szóló hírek. A számokat tekintve úgy tűnik, hogy a nyugat-európai és az amerikai gazdaság válsága miatti visszaesés vesztese az idén Fejér és Veszprém megye lesz.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a létszámcsökkentések hátterében a bérmunkáltatás hatékonyságát rontó minimálbér újabb emelése és a forint erősödése áll. A GKI felmérései azt jelzik, hogy a vállalatok 2002-ben lényegében az idei szinten kívánják tartani a létszámot. Az ország egészét tekintve azonban azt lehet mondani, hogy ágazatonként, alágazatonként eltérő mértékben, de stagnálás mutatkozik a létszám alakulásában. Bizonyos térségekben és szakmákban jelentős csökkenés várható. A nyugati megyékben az ipari termelés már eddig is 15-20 százalékkal esett vissza, nagy változás az év utolsó heteiben sem lesz. Hanyatlás mutatkozik a villamos gépek, a számítástechnikai berendezések és a gépkocsik gyártásában is. Azokban a térségekben, amelyekben eddig munkaerőhiány volt, a következő időszakban jelentős létszámleépítés várható. Az ország többi részén ez ellentételeződik, mert feltételezhető, hogy az alapvetően belső piacra termelő kis- és középvállalkozások tevékenysége bővül Széchenyi terv hatására. Az országos képről elmondható, hogy a korábbi szerény létszámnövekedés megtorpanni látszik - tette hozzá a kutató.

Összességében országosan az előző év azonos időszakához képest 2771 fővel emelkedett a január és október között bejelentett elbocsátottak száma. Októberben a bejelentések ezer fővel haladták meg az előző havi átlagot. Az év egészét tekintve a leépítések száma idén várhatóan magasabb lesz, mint tavaly, és elérheti az 1998-as, az orosz válság évében mért szintet. Derzsi Éva, a Foglalkoztatási Hivatal elemző közgazdásza szerint a korábbihoz képest az a különbség, hogy ezúttal egy erősebb gazdaság néz farkasszemet a kihívásokkal, a nyugati és az amerikai gazdaság visszaesésének hatásával.

A dunántúli térség ipari fellendülésének egyik éllovasa a Videoton Holding Rt. a napokban bejelentette, hogy - az elektronikai ipar válsága következtében elmaradó megrendelések és a jövő évi újabb minimálbér-emelés miatt - bezárja 600 dolgozót foglalkoztató törökszentmiklósi kábelkonfekcionáló üzemét. Végleges döntés született arról is, hogy az enyingi, jelenleg 600 dolgozót foglalkoztató kábelkonfekcionáló üzemükben jövő év elejétől 440 dolgozótól válnak meg. A gyár egyelőre megmarad. A tíz telephelyen 15 ezer embernek munkát adó cégnél jó ideje már az is biztos volt, hogy a két említett telephely közül az egyikre lakat kerül. A NAPI Gazdaság információi szerint a termelés egy részét a Videoton bulgáriai, Sztara Zagorai-i gyártóbázisához telepíti.

A 420 dolgozót foglalkoztató, ajkai székhelyű, a Műszertechnika Holding érdekeltségi körébe tartozó Elektronika Kft. nyugat-európai partnerei között akadt olyan, amely az év közepétől 30 százalékkal csökkentette megrendeléseit. Az elmúlt hónapokban 10 százalékos létszámleépítésre kényszerült cégnél a jövőben is sor kerülhet hasonló lépésre. Ugyanakkor a gyártmánystruktúra módosítása miatt szakképzett dolgozókat vettek fel. (Az Elektronika Kft.-nél nemrégiben megszűnt a képmagnószerelvények gyártása, amelyet bérmunkában végeztek, s helyette háztartási gépek elektronikai szerelvényeit készítik.)

(MTI)

Korábban:

Tízéves mélyponton a munkanélküliség
(2001. november 16.)

Elbocsátások Magyarországon is a világgazdasági hanyatlás miatt
(2001. november 12.)