Plusz egy nap a kukorica-felajánlás bejelentésére

Vágólapra másolva!
Az állami költségvállalás melletti kukorica felvásárlását végző Concordia Közraktár Kereskedelmi Rt. GMS-96 Kft. postai címére kell elküldeniük a felvásárlásra vonatkozó igénylőlapot azoknak a termelőknek, akik úgy döntenek, hogy idei termésű, még nem értékesített terményüket tonnánként 18 ezer forintos intervenciós áron el kívánják adni az államnak. A határidőt egy nappal meghosszabbították, így a gazdáknak november 29-ig kell postára adniuk az igénylőlapot.
Vágólapra másolva!

Többek között erről szól a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) a felvásárlásra történő bejelentkezésre vonatkozó rendelete, amelyet már aláírtak, de tegnap még nem jelent meg. Az igénylőlapot - amely a rendelet mellékleteként jelenik meg - ez év november 29-ig kell postára adniuk a gazdáknak, de beszerezhető a GMS-96 Kft.-nél is - tudta meg a Napi Gazdaság Éder Tamástól, az FVM közigazgatási államtitkárától. Ez azt jelenti, hogy a rendelettervezethez képest az FVM egy nappal meghosszabbította az igénylőlap postára adási határidejét, a tervezetben ugyanis november 28. szerepelt. Így tehát ha a rendelet ma vagy holnap jelenik meg, akkor is egy hét marad a jelentkezésre.

Ha a termelők részéről felajánlott mennyiség meghaladja az 500 ezer tonnát, akkor a felvásárló arányos visszaosztást alkalmaz. A rendelet szerint hektáronként legfeljebb 6 tonnát kínálhatnak fel a termelők, de 500 ezer tonna feletti összes felajánlás esetén hektáronként 6 tonnánál arányosan kevesebbet vásárol fel a cég.

Az egy termelőre jutó felvásárlási mennyiségről és a felvásárlás helyéről, a szerződéskötésről a termelőt ez év december 10-ig postára adott levélben értesíti a GMS-96 Kft., majd megköti a szerződést. Abban az esetben viszont, ha a termelő mint eladó a szerződésben meghatározott leadási határidőt követő 15. napig nem adja át a kukoricát a felvásárlónak, ez utóbbi jogosult lesz a szerződéstől elállni. A felvásárolt kukorica ellenértékét az adásvételi szerződésben a termelőt mint eladót terhelő kötelezettség teljesítésétől, azaz az áru leadásától számított 15 napon belül fizetik ki.

Az államtitkár a lap érdeklődésére elmondta, hogy az FVM-ben gondolkodnak a szállítási költségek támogatásán is, amíg azonban a felajánlások nem történnek meg, addig nem lehet döntést hozni. A tonnánkénti 18 ezer forintos felvásárlási ár - amely nem tartalmazza a kompenzációs felárt és az áfát - a felvásárló által megjelölt telephelyre beszállítva értendő, s magában foglalja a termelő telephelyétől számított 50 kilométernél nem távolabbi helyre szállított takarmánykukorica szállítási költségét is. Nagyobb szállítási távolság esetén a rendelet szerint a szállítási költségekről és azok viseléséről a felek állapodnak meg. A termelők érdekképviselete szerint azonban ez nonszensz, hiszen a költségeket így átháríthatják a termelőkre, a szállítási támogatásra ezért lehet adott esetben szükség. Az állam által felvásárlandó kukorica eladásával kapcsolatban egyelőre nincs előrelépés, az állam azonban akár évekig is raktározhatja a készletet.

(MTI)