Nőtt a Telekom Austria pénzforgalmi többlete

Vágólapra másolva!
Az egy évvel ezelőtt tőzsdére vitt Telekom Austria pénzforgalmi többlete (EBITDA) az év első kilenc hónapjában az előző évihez képest kétszámjegyű növekedést ért el: csoportszinten 703 millió euró lett, 39 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakában elértnél, miközben a forgalom 5,5 százalékkal csökkent 2,001 milliárd euróra.
Vágólapra másolva!

A szerdán Bécsben napvilágot látott adatokban nem szerepel az elbocsátott munkatársak végkielégítésére fordított összeg, amely az év első kilenc hónapjában 36,8 millió eurót tett ki, a tavalyi év hasonló időszakában e célra kiadott 300 ezer euró után. A Telekom Austria 2005 végéig 15 ezer alkalmazottja közül mintegy 5 ezertől válik meg.

A Telekom Austria csoportszintű forgalma a harmadik negyedévben - a tavalyi harmadik negyedévhez képest - 3,6 százalékkal 671,4 millió euróra csökkent, a pénzforgalmi többlet viszont 329 százalékkal 288 millió euróra nőtt.

A 47,8 százalékban az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő, 29,8 százalékban a Telecom Italia, és 22,4 százalékban kisbefektetői tulajdonban lévő osztrák távközlési társaságot éppen egy évvel ezelőtt, az ÖIAG sürgetésére a nemzetközi távközlési piac egyik mélypontján vitték a tőzsdére, ahol viharos sebességgel több mint 30 százalékot vesztett értékéből. Ezt követően lassú felívelés után a napokban első ízben egy átmeneti pillanatra elérte a 9 eurós kibocsátási árfolyamát.

Az utóbbi hetek fellendülésének oka nem annyira a konszern eredményeiben, mint inkább abban van, hogy a Telecom Italia bejelentette: adósságai leépítése céljából eladja Telekom Austria-részét. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a Telekom Austria megragadja az alkalmat, és további saját részvényeket ad el. Érdeklődésben állítólag nincs hiány: szakmai és pénzügyi befektetők egyaránt jelentkeztek már.

Szakértők azonban úgy látják, hogy a Telekom Austria egészének eladása Ausztriában nem lehetséges, mert túl nagy falat, így ez mindenképpen azt jelenti, hogy a konszern külföldi kézbe kerül, ám mivel a nagy távközlési társaságok még a tavalyi nagy költekezéseiket és adósságaikat emésztik, nagy valószínűséggel csakis pénzügyi befektető jön számításba.

A Telekom Austria részvényeinek árfolyama szerda reggel 8,99 euró volt a bécsi értéktőzsdén, 2,04 százalékkal drágább a keddi zárónál.

(MTI)

Ajánlat: