A kisebb áramtarifa-emelést a közösből fizetjük

Vágólapra másolva!
A tavaszi 10 milliárd után még az idén hozzájuthat újabb 22 milliárd forintos kormányzati támogatáshoz a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. Az összeg ellensúlyozza a januári és júliusi áramárakról hozott kormánydöntést, mely negatívba fordította a társaság árrését. A lépés nélkül legalább további 1,5 forinttal kellett volna emelni a végfogyasztói áramtarifákat kilowattóránként.
Vágólapra másolva!

A pénzjuttatásról a múlt héten határozott a parlament, elfogadva a kormány előterjesztette költségvetési zárszámadást. A honatyák 44 milliárd forintot juttattak az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek, nevesítve, hogy ebből az összegből 22 milliárd forintot közel száz százalékos tulajdona, a villamos művek kapjon. A 44 milliárd egyike volt azon összegeknek, melyek indokoltságát az ellenzék hevesen támadta. Részben az ÁPV elmaradt bevételeit, részben az MVM segítését célozza a lépés - nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Duna Televízió vasárnapi műsorában, megvédve a zárszámadásban szereplő új tételeket. A tárcavezető kiemelte, a segítség "azért vált szükségessé, hogy a villanyáram megfizethető legyen a lakosságnak". A kormányzat a lépéssel ismét - a tavaszi 10 milliárdos, MVM-nek juttatott összeg után - elismerte, hogy a januári villanyáram-árváltozást az rt. rovására oldották meg, s tették az infláció alakulása szempontjából kedvezőbbé.

Mindenesetre Müller Mihály, az MVM kommunikációs vezetője a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva közölte, hogy sem a 22 milliárd, sem a két összeg együtt nem elegendő idei veszteségeik fedezésére. A villamos művek árrése július óta kilowattóránként mínusz 5-6 fillér. Ahhoz, hogy a szektor más cégeihez hasonlóan elérjék az előző kormányzat ígérte 8 százalékos eszközarányos nyereséget, kilowattóránként 1 forint körüli árrésre lenne szükségük. A kincstár által adott két összeg tehát arra sem elegendő, hogy kis mértékben nyereséges legyen a társaság, ehhez a korábban az MVM által kiszámolt 47 milliárd forintos támogatás lenne elegendő. Az árbevétel az idén várhatóan 360-380 milliárd forint körül alakul.

A januári áremelés árréscsökkentő hatásáról a kommunikációs vezető csupán annyit jegyzett meg, hogy a tulajdonosnak joga van meghatározni, mi a szándéka cégével, ez lehet profitszerzés, ám az államnak érvényesülhetnek különleges - például az infláció alakítását figyelembe vevő szempontjai is. Még nem dőlt el, hogy mikor kapjuk meg a pénzt - mondta Müller Mihály -, a tárgyalások a lehetséges megoldásról az ÁPV Rt.-vel most folynak. Erre a parlamenti döntés alapján még az idén sor kerül, de az MVM "amilyen hamar csak lehetséges" szeretne a segítséghez jutni. A Magyar Hírlap kérdésére válaszolva Müller Mihály ismét megerősítette a Katona Kálmán elnök-vezérigazgató által korábban mondottakat: az MVM pártolná, hogy a Mol Rt. gázágazatát átadják nekik. Hozzátette azonban, hogy "semmilyen konkrét elképzelés sincs a megvalósításról".

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)