A jegybank szerint stabil a bankrendszer

Vágólapra másolva!
A magyarországi bankrendszer helyzete stabil, a hitelezési aktivitás növekedésével a bankok tőkehelyzete lépést tudott tartani - mondta Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az elmúlt időszakban a vállalati és a lakossági hitelezés is nagyon felfutott, azonban olyan alacsony bázisról indult mindkettő, hogy az nem veszélyezteti a hazai pénzügyi rendszer stabilitását.
Vágólapra másolva!

Auth Henrik a jegybank szakértőivel együtt ismertette az MNB a Jelentés a pénzügyi stabilitásról című anyagának főbb pontjait. Az alelnök kijelentette: a magyar gazdaság lassulása nem okoz gondot a pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából. A fizetési mérleg az idén és jövőre kedvezően alakul, a deficitet fedezi a bejövő működő tőke. Megerősítette: a jegybank a következő évben nem kíván kimenni a nemzetközi pénzpiacokra.

Hamecz István ügyvezető igazgató elmondta, hogy a vállalatoknál a forinthitelek növekedése gyorsabb, mint a devizahiteleké. A lakossági kölcsönök esetében az elmúlt években a fogyasztási és személyi hitelek növekedtek gyorsan, most a lakás célú kölcsönök jelentős bővülése tapasztalható. Ez a pénzügyi rendszer kockázata szempontjából kedvezőbb, hisz a lakáshitelek fedezete rendszerint maga a megvenni vagy felépíteni kívánt ingatlan.

Az is elmondható, hogy a hazai bankok minősítési politikája továbbra is igen óvatos, a hitelintézeti szektor portfóliójának összetétele emiatt nem romlott. A bankrendszer első féléves adózás előtti nyeresége mintegy 83 milliárd forintra rúg.

A bankok eszközeit nézve az ügyfél-hitelállomány jelentősen bővült, az eszközarányos megtérülés azonban nemzetközi összehasonlításban is kedvező, 1,94 százalékos, a tőkearányos megtérülés pedig 21,2 százalék. A bankrendszer tőkemegfelelési mutatója 15,2 százalék, ami azt mutatja, hogy a hitelezési kockázattal arányosan nőtt a hazai bankok szavatoló tőkéje.

A magyarországi megtakarítások 26 százaléka nem a bankszektorban jelenik meg, hanem értékpapírokban, tőzsdei részvényekben, vagy biztosítási konstrukciókban.

(MTI)

Ajánlat:

MNB