Fogyatkozó biztosítói díjbevételek

Vágólapra másolva!
Bár a biztosítási szektor háromnegyed éves gyorsjelentése szerint idén jelentősen visszaesett a piac szereplőinek díjbevétel-növekedése a tavalyi esztendő azonos időszakához képest, a szakma nem aggodalmaskodik. Mondván, a díjbevételek csökkenése mindaddig nem hat negatívan a profitra, ameddig a kárkifizetések nem szöknek magasabbra a szokásosnál.
Vágólapra másolva!

A Magyar Biztosítók Szövetségének gyorsjelentése szerint idén januártól szeptemberig mindössze 7,58 százalékkal volt magasabb a szektor díjbevétele, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban. Ugyanez a növekmény tavaly ilyenkor több volt 30 százaléknál. Az életbiztosítások díjbevétele pedig több biztosító esetében - Allianz Hungária, ÁB-Aegon, ING N-N, Mébit, OTP-Garancia - még csökkentek is a tavalyi adatokhoz képest, egyes esetekben 5-10 milliárd forintos nagyságrendben. Az év vége azonban majdnem minden társaság esetében a biztosításkötések felfutását szokta hozni, így a kilencedik hónap végén regisztrált 305 milliárd forintos összdíjbevétel december utolsó napjára felkúszhat akár 400 milliárd forint fölé - tartják az érintettek.

Nárai István, az OTP-Garancia Biztosító Rt. életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese úgy véli, már csak azért sem szabad az életbiztosítások iránti érdeklődés visszaesése alapján megítélni a szektor helyzetét, mert a szóban forgó termékek a pénzügyi megtakarítások nagy halmazában épp ellentétes folyamatokat jeleznek. Országos szinten ugyanis a lakossági megtakarítások csökkenéséhez mérten - a Magyar Nemzeti Bank augusztusi havi jelentéséből kiindulva - az életbiztosítási díjbevételek 6,5 százalékos arányt képviseltek, ami nemzetközi viszonylatban is elég jónak számít - hangsúlyozta az OTP-Garancia vezérigazgató-helyettese.

Az már más lapra tartozik, hogy az életbiztosítások, különösen az úgynevezett egyszeri díjfizetéses konstrukciók hajdani népszerűségének hanyatlása tömegesen sújtja az egyes biztosítótársaságok ügynökeit. Leginkább azért, mert számukra elsősorban azok az értékpapírokban fialtatott biztosítási befektetések jelentették a nagy üzletkötési lehetőségeket, amelyek mára a tőzsde mélyrepülése miatt háttérbe szorultak. Persze új termékekkel mindig elő lehet rukkolni, ezért sok biztosító manapság inkább a börze teljesítményétől közvetlenül nem függő, állampapír hátterű életbiztosításokat próbálja népszerűsíteni.

Horváth Éva

(Népszava)

Ajánlat:

Kötelező 2002
(AzÜzleti Negyed)