A nettó devizaadósság 3,5 milliárd euró volt szeptemberben

Vágólapra másolva!
Ez év szeptember végén hazánk nettó devizaadóssága 3,5 milliárd euróra csökkent az augusztusi 4,1 milliárd euróról. Egy évvel korábban a devizában fennálló nettó adósság még 6 milliárd eurót tett ki. A magánszektor nettó adóssága augusztusban és szeptemberben egyaránt 9,4 milliárd euró volt - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében.
Vágólapra másolva!

Az ország devizában fennálló nettó adóssága - tulajdonosi hitelek nélkül - 3,5 milliárd euró volt ez év szeptember végén, szemben az augusztus végi 4,1 milliárd euróval. A bruttó deviza-adósság 28,3 milliárd euró volt szeptemberben, míg egy évvel korábban 26,8 milliárd, ez év augusztusában pedig 28,6 milliárd euró - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank hétfőn. Tavaly szeptemberben a tulajdonosi hitelek nélkül számított, nettó devizaadósság 6 milliárd eurót tett ki.

Ha a tulajdonosi hiteleket is beszámítjuk, akkor a nemzetgazdaság bruttó adósságállománya augusztushoz képest nem változott, azaz 36,5 milliárd euró volt szeptember végén is. Tavaly a kilencedik hónap végén az ország tulajdonosi hitelekkel együtt vett bruttó adóssága 32,6 milliárd euróra rúgott.

Az így számított bruttó devizaadósságból az államháztartás és az MNB összes tartozása ez év kilencedik hónapjának végén 16,8 milliárd eurót tett ki, szemben az augusztus végi 17 milliárd euróval. Ebből a forintban kibocsátott értékpapírok állománya ez év szeptember végén 3,6 milliárd euró, míg augusztus végén 3,8 milliárd euró volt.

A nemzetgazdaság bruttó adósságából a magánszektor idén szeptember végén 19,7 milliárd eurót mondhatott magáénak, míg az augusztus végi tartozása 19,5 milliárd eurót tett ki. Ebből a tulajdonosi hitelek idén szeptember végén 4,6 milliárd euróra rúgtak, ami 0,5 milliárddal nagyobb az augusztus végi adatnál.

Ha a tulajdonosi hitelekkel együtt számított nettó adósságot tekintjük, akkor a nemzetgazdaság nettó adóssága szeptember végén 11,4 milliárd eurót tett ki, ami 0,2 milliárd euróval alacsonyabb az előző hónapban vett értéknél. Tavaly szeptemberben az ország nettó külföldi adóssága tulajdonosi hitelekkel együtt 11,5 milliárd euró volt.

A magánszektor nettó adóssága mindkét hónapban - ez év szeptemberében és augusztusában - 9,4 milliárd euró volt, amiből a tulajdonosi hitelek idén augusztusban 3,8 milliárd eurót, ez év szeptemberében pedig 4,2 milliárd eurót jelentettek.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: