Benzinár csökkenés várható a jövő héten

Vágólapra másolva!
A jövő héten 3 forint körüli csökkenés várható a motorbenzinek és a gázolaj literenkénti árában. A becslések szerint a motorbenzinnél akár 3 forintnál nagyobb ármérséklés is elképzelhető, míg a gázolajnál inkább 2-3 forintos csökkentést tartanak reálisnak.
Vágólapra másolva!

Mindez annak tudható be, hogy a nemzetközi piacokon a kőolaj ára csütörtökön meredeken esni kezdett, amit követtek a termékárak is. A kőolaj ára csütörtökön Londonban és New Yorkban azért gyengült jelentősen, mert az előző nap az OPEC szilárdan a kartellen kívüli termelők együttműködéséhez kötötte saját termelésének csökkentését.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent minőség csütörtökön kifutó decemberi határideje 1,15 dolláros veszteséggel 17,60 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). Napi mélypontja 16,80 dollár volt. A NYMEX-en csütörtökön a decemberi ólmozatlan normálbenzin amerikai gallonja (3,78 liter) 4,47 centtel 48,90 centre hanyatlott.

Pénteken a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a januári Brent hordónkénti ára 42 centtel 17,75 dollárra nőtt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a decemberi amerikai könnyűolaj (WTI) hordójának az ára 58 centtel 18,03 dollárra erősödött. A NYMEX-en a decemberi ólmozatlan motorbenzin amerikai gallonja 1,26 centtel 50,10 centre emelkedett.

(MTI)

Ajánlat:

Mol

OPEC

Korábban: