Az E.ON többségi tulajdont szerzett a Ruhrgas-ban

Vágólapra másolva!
A német E.ON szolgáltató a ThyssenKrupp 4,68 százalékos közvetlen tulajdonrészének megvásárlásával többségi tulajdonrészt szerzett az ugyancsak német Ruhrgas gázszolgáltatóban. Szakértők szerint még nem tudni, hogy a Ruhrgas tulajdonosi szerkezetének átalakulása milyen hatással lesz a németországi gázpiac liberalizációjára.
Vágólapra másolva!

Az E.On német szolgáltató bejelentette a szövetségi kartellhivatalnál, hogy többségi részesedést szerzett az ország legnagyobb gázszolgáltatójában, a Ruhrgas AG-ben.

A E.ON a többségi részesedéshez a ThyssenKrupp Ag-val kötött megállapodással jutott. A Thyssen 13,48 százalékos részesedéssel rendelkezik a Bergemann GmbH-ban, amely viszont 34,76 százalékot birtokol a Ruhrgas-ban. A ThyssenKrupp ezáltal 4,68 százalékos tulajdonnal rendelkezik a gázszolgáltatóban. E részesedés megszerzésével válik többségi tulajdonossá az E.ON. A Ruhrgas nagyszámú tulajdonosa több szavazókonzorciumba tömörül, ezek egyik e Bergemann korlátolt felelősségű társaság. Az E.ON szóvivője közölte, hogy egyelőre csak a megállapodás született meg, annak aláírása azonban még várat magára.

Az E.ON nemrég megszerezte a Vodafone mobilszolgáltató Bergemannban lévő részesedését is, és opciót szerzett az RWE AG szolgáltató részvényeire, ami lehetővé teszi számára a Bergemann ellenőrzését. A társaság közölte továbbá, hogy tárgyalásokat folytat a tőzsdén nem jegyzett RAG tőzsdén bányaipari csoporttal is a Bergemannban lévő maradék rész megvásárlásáról.

Az E.ON még augusztusban bejelentette a Gelsenberg AG szavazókonzorcium megvételét, amelynek 25,5 százalékos részesedése van a Ruhrgasban. Előzőleg kivásárolta a brit BP-t a Gelsenberg részvénytársaságból. A Bergemann és a Gelsenberg ellenőrzésével az E.ON-nek 60,3 százalékos részesedése lesz a Ruhrgasban.

A Ruhrgast korábban sok vád érte, hogy akadályozza a földgázpiac felszabadítását. Az E.ON egyik szóvivője szerdán, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a Ruhrgas tulajdonosi szerkezetének átalakulása milyen hatást gyakorol a gázpiac liberalizálására.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

E.ON