Negyedére csökkent a PKN Orlen nyeresége

Vágólapra másolva!
Lengyelország legnagyobb olajipari cége a PKN Orlen a júliustól szeptemberig tartó negyedévben 95 millió zloty-s profitot ért el, 77 százalékkal kisebbet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Elemzők korábban 100-150 milliós nyereségre számítottak. A nyereség csökkenésének elsődleges oka a finomításból és az üzemanyag-értékesítésből származó profit csökkenése volt.
Vágólapra másolva!

A lengyel PKN Orlen olajtársaság kedden bejelentette, hogy az idei év harmadik negyedévében 95 millió zloty-s - 23,3 millió dolláros - nyereséget ért el, ami 77 százalékos csökkenésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakához képest - írja a Reuters.

Ennek elsődleges okaként a finomításból és az üzemanyag-eladásból származó nyereség csökkenését jelölte meg a vállalat. Elemzők korábban 100-150 millió zloty körüli nyereséget valószínűsítettek az időszakra.

A társaság - amely 2070 benzinkutat üzemeltet Lengyelországban - 4,6 milliárd zloty-s árbevételt könyvelhetett el, üzemi eredménye pedig 194 millió zloty-ra esett vissza, ami 69 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi érték.

A PKN Orlen részvényeinek árfolyama 16 százalékos esést követően 18,9 zloty-n zárt hétfőn a varsói értéktőzsdén.

Mint ismeretes a társaság 17,6 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról a Mol Rt.-vel folynak kizárólagos tárgyalások.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

PKN Orlen