Csak a magyarok negyede szereti a bankkártyát

Vágólapra másolva!
A bankkártya használatát Magyarországon a megkérdezettek csupán 26 százaléka tartja előnyösnek, annak ellenére, hogy nem kell külön díjat fizetni a bankkártyás vásárlásoknál - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Europay International készíttetett a régióban.
Vágólapra másolva!

Az Europay International felmérése a bankkártya használati szokásokat hét országban, a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Oroszországban, Szlovákiában és Ukrajnában vizsgálta. Lengyelországban 52 százalék, Horvátországban és Szlovákiában 49-49 százalék tartja előnyösnek a kártyás fizetést. Az egyik legismertebb márkát, a Maestrot Magyarországon a kártyahasználók 42 százaléka ismeri, miközben ez az arány Szlovákiában 74, Lengyelországban 60, Horvátországban 51 százalék.

Az Eurocard/MasterCard és a MasterCard ismertsége nagyjából azonos a régióban, Magyarországon 35 százalék és 24 százalék. A bankkártya típusok ismertségére adott válaszok azt mutatják, hogy a régió kártyabirtokosai nem rendelkeznek biztos tudással. Az úgynevezett ATM-kártyák ismertsége szinte 100 százalékos a régióban, második helyen a hitelkártyák állnak.

A betéti kártyák ismertsége csak a 3. helyen áll. Magyarországon a megkérdezettek csupán 9 százaléka ismerte ezt a típust. Magyarázatként a Europay megemlíti, a magyar köznyelv minden kártyatípust hitelkártyának nevez. A terhelési kártya ismertsége a 4. helyen áll, Magyarországon a megkérdezettek 4 százaléka állította, hogy ismeri.

(MTI)

Ajánlat:

Bankkártyák
(az Üzleti Negyed összeállítása)

Korábban:

Csökkenő ütemben nő a bankkártyák száma
(2001. október 9.)