Újabb adókedvezmény a lakáshitelek törlesztésére

Vágólapra másolva!
Az új lakásokra, a lakótelkekre és a legalább egy új szobát eredményező bővítésekre felvett hitelek törlesztése után már az idei adóalapból leírható lesz a megemelt adókedvezmény. A használt lakásokra felvett kölcsönök esetében viszont egy évvel eltolták a kedvezmény életbelépését, a becslések szerint ugyanis ezzel együtt mintegy 30 milliárd forintot tesz majd ki a kieső bevétel.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi törvénycsomaggal kapcsolatos módosító indítványok között a parlament elfogadta a lakáscélú kölcsönök törlesztése után járó adókedvezmény megemelését. Korábban az évi törlesztés 20 százalékát, de legfeljebb csak 35 ezer forintot lehetett az adott évi adóalapból levonni. A törvénymódosítás után viszont az éves törlesztés 40 százalékára, maximum 240 ezer forintra emelkedik a kedvezmény. A felemelt mérték egyaránt vonatkozik a lakótelkekre és az új és a használt lakásokra felvett hitelekre.

A költségvetésre gyakorolt jelentékeny hatása miatt egy évvel elcsúsztatták a használt lakások finanszírozásával járó adókedvezményt. Az új lakásokra, a lakásbővítésre, illetve a lakótelkekre folyósított hitelek törlesztése után viszont már az idei adóalapból levonható a megemelt kedvezmény - mondta Kurucz-Váradi Károly főosztályvezető. Emiatt a költségvetés a jövő év márciusában esedékes adóbevalláskor 3-4 milliárd forint bevételtől esik el.

A használt lakásokra folyósított kölcsönök esetében a 2002. január elsejétől esedékes törlesztést könynyíti a nagyobb adókedvezmény, amelyet ennek megfelelően a 2003-as adóbevalláskor lehet majd először elszámolni. A költségvetést érintő adókiesés ekkor már mintegy 30 milliárd forintra rúg.

Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a hitelszerződést hitelintézettel, azaz bankkal, jelzálogbankkal, takarékszövetkezettel vagy lakástakarékpénztárral kössék meg, a szerződés 1994. január 1-jeinél ne legyen régebbi, s lakáscélú felhasználásra vonatkozzon. A lakáscélú beruházások közé tartozik a belföldön lévő lakótelek vagy lakás tulajdonjogának, valamint a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak a megszerzése, a belföldön fekvő lakás építése, építtetése, illetve a lakás alapterületének növelése, ha az legalább egy lakószobával való bővüléssel jár.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovta)

Ingatlanhitel
(Az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Terjed a kamatverseny a lakáshiteleknél
(2001. november7.)

Visszamenőleg 6 százalékos a lakáshitel
(2001. október 31.)