Romlik a gazdasági teljesítmény Japánban

Vágólapra másolva!
A japán kormány pénzügyminisztere útján pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy a gazdaság teljesítményének visszaesésével számol a jövő év márciusáig tartó pénzügyi évben. A szigetország vezetése így a GDP 0,9 százalékos visszaesését prognosztizálta, módosítva korábbi jóslatát, mely 1,7 százalékos növekedést irányzott elő.
Vágólapra másolva!

A kormány a hazai GDP 0,9 százalékos visszaesését várja a jövő év márciusáig tartó, folyó pénzügyi évben. Ha a prognózis beigazolódik, ez több mint húsz év óta a legrosszabb gazdasági teljesítmény lesz Japánban. A kormány eddigi előrejelzése 1,7 százalékos növekedést valószínűsített a 2002 márciusával záruló pénzügyi évre, jóllehet szakértők ezt már jó ide kizárták.

A gazdaság teljesítményének visszaesését már eleve előrevetítette a tény, hogy az idei áprilistól júliusig tartó negyedévben a gazdaság 0.8 százalékos visszaesést produkált.

Az erősen lefelé módosított GDP-prognózist a japán kormány azzal magyarázta, hogy a világ gazdaságát érzékenyen érintette az amerikai konjunktúra lassulása. Az Egyesült Államokat ért szeptemberi terrortámadások tovább fokozták a világgazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságokat.

A kormány hivatala szerint az export stagnálása kedvezőtlenül érinti az ipari termelést és a tőkeberuházásokat. A korábbi prognózisban még semleges tényezőként említette a kormány az export alakulását, most azonban úgy számol, hogy az önmagában 0,6 százalékponttal gyengíti a GDP-t a folyó pénzügyi évben.

Probléma tehát, hogy a Koizumi miniszterelnök nevével fémjelzett terv, miszerint a költségvetés kiadási oldalát csökkenteni kell (japán kormány ugyanis augusztus közepén 900 milliárd jenes költségvetés-csökkenést hagyott jóvá), a GDP-nek, a vártnál nagyobb zuhanása miatt nem következhetett be.

Nem vitás, hogy a deflációtól lehet ma leginkább a világ legnagyobb állampapír kibocsátó országában, Japánban félni. A növekvő defláció ugyanis közvetve az államadósság értékének növekedéséhez vezet.

A tokiói értéktőzsde pénteken 2,1 százalékos visszaeséssel reagált a kormány új GDP-prognózisára.

(Üzleti Negyed)