Németország: lassuló infláció, csökkenő ipari termelés

Vágólapra másolva!
Németországban végleges adatok szerint októberben 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak szeptemberhez képest, és 2 százalékkal voltak magasabbak tavaly októberhez viszonyítva - közölte csütörtökön a szövetségi statisztikai hivatal. A pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint a vártnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés.
Vágólapra másolva!

Az infláció lassulása jórészt a fűtőolaj és az üzemanyagárak csökkenésére vezethető vissza. E termékek nélkül októberben a fogyasztói árindex nem változott szeptemberhez képest, és 2,7 százalékkal volt magasabb tavaly októberhez viszonyítva.

Szeptemberben a fogyasztói árak nem változtak augusztushoz képest, és 2,1 százalékkal emelkedtek tavaly szeptemberhez viszonyítva.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent szeptemberben a német ipar kibocsátása. A szövetségi pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett adatai szerint az ipar termelése szezonális kiigazítással 2 százalékkal csökkent augusztushoz képest, és 2,6 százalékkal tavaly szeptemberhez képest. Szezonális kiigazítás nélkül 5,8 százalékos volt a visszaesés tavaly szeptemberhez képest. A termelés az energiaszektor kivételével minden területen csökkent. A visszaesés a tartós és a nem tartós iparcikkeknél volt a legerőteljesebb, 8,8 illetve 3,5 százalékos. A fogyasztási javak gyártása összességében 4,8 százalékkal esett vissza.

Elemzői becslések 1,7 százalékos havi és 1,8-4,7 százalékos tizenkét havi csökkenést valószínűsítettek szeptemberre. Augusztusban még 2,2 százalékkal emelkedett júliushoz képest az ipari kibocsátás.

Ajánlat: