Már vásárolnak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Növekvő októberi forgalomról számolt be csütörtökön a világ legnagyobb áruházlánca, az amerikai Wal-Mart, bár kisebb riválisai forgalmuk csökkenéséről adtak számot. Az amerikai magánfogyasztás alakulása kulcskérdés a jelenlegi válságból való kilábalás szempontjából: minél hamarabb visszatér a vásárlók bizalma, annál gyorsabban jut túl az amerikai gazdaság a jelenlegi holtponton.
Vágólapra másolva!

A Wal Mart csütörtökön közölte: a november másodikával véget ért négy hétben a már egy éve működő üzletei forgalma 6,7 százalékkal nőtt, míg összes üzletének árbevétele 14,6 százalékos növekedés után elérte a 16,6 milliárd dollárt. A kedvező adatok ellenére azért nem állítható, hogy magához tért az amerikai kiskereskedelem: a harmadik legnagyobb Kmart áruházlánc és az ötödik legnagyobb J.C. Penny bolthálózat forgalma az időszakban tovább csökkent - adta hírül a CNN.

Az amerikai GDP nagyobb részét adó magánfogyasztás alakulása döntő fontosságú a jelenlegi, recesszió-közeli állapotból való kilábalás szempontjából: a szeptember 11-i terrorakciók után számos politikus, gazdasági vezető és pénzügyi elemző arra bíztatta az amerikaiakat, hogy tévénézés helyett vásároljanak az üzletközpontokban a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Tizedszer csökkentett kamatot idén a FED
(2001. november 6.)