Szeptemberben ismét csökkent az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés az előzetes, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 4,6 százalékkal csökkent szeptemberben az előző hónaphoz, és 3,7 százalékkal az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Leginkább a vegyiparban és a hiradástechnikában, illetve a nagyvállalati szektorban figyelhető meg a lassulás.
Vágólapra másolva!

A kiigazítatlan adatok szerint a kilencedik hónapban az ipari termelés 5 százalékkal maradt el a tavaly szeptemberitől, az első kilenc hónapban pedig 4,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A termelés augusztusban a végleges, kiigazított index szerint 3,7 százalékkal nőtt júliushoz viszonyítva, a tavaly augusztusi bázishoz képest 1,4 százalékkal emelkedett. Tavaly szeptemberben az ipari termelés volumene az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal, az 1999 szeptemberi bázishoz képest 16,8 százalékkal nőtt.

Schnidele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta: továbbra is a vegyipari, híradástechnikai eszközöket gyártó vállalatoknál lassult leginkább a termelés. A tavalyinál alacsonyabb termelés elsősorban a legnagyobb vállalatok körében volt megfigyelhető - tette hozzá.

A gazdaságkutatókat nem lepte meg a lehangoló adat

A kutatók egybehangzóan a nyugat-európai dekonjunktúrát jelölték meg az ipari termelés visszaesésének fő okaként. Az év hátralévő hónapjaiban további mérséklődésre számítanak, valamint arra, hogy a GDP növekedése éves átlagban nem éri el a 4 százalékot.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója egyértelműnek nevezte, hogy a gazdaság növekedésének hajtóereje már nem az ipar, hanem a szélesebb értelemben vett szolgáltatások bővülése. A gazdaság élénkítését célzó kormányzati szándék eddig csak gyengén érvényesült, a fogyasztás bővülése pedig nem képes ellensúlyozni a multinacionális cégek termelés visszafogását. Hegedűs Miklós - feltételezve az ipari termelés további mérséklődését - azt sem tartotta kizártnak, hogy 3,5 százalék alá csökken az ütem.

Schweitzer Iván, a Kopint-Datorg Rt. kutatója arra figyelmeztetett, hogy az ipari termelés lassulása csupán első jele a nyugat-európai dekonjunktúra és az amerikai recesszió magyar gazdaságra gyakorolt hatásának. A kedvezőtlen külgazdasági helyzet előbb-utóbb az egyensúlyi mutatók romlásában is tükröződik - tette hozzá. A kutató szerint a termelés növekedésének lassulása nem áll meg az év végén, áthúzódik a jövő év elejére is.

Az ipari termelés lassulását az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézetnek a nagyvállalkozások körében végzett felmérései is jelezték - mondta Belyó Pál, az intézet igazgatója. A multinacionális cégek már hónapokkal ezelőtt csökkenő keresletre számítottak a külpiacokon, így visszafogták beruházásaikat.

Belyó Pál a szeptemberi csökkenés ellenére elképzelhetőnek tartotta, hogy az ipari termelés bővülése az idén és jövőre is eléri a 6 százalékot. Bár a kutatóintézet szeptemberben még 4,3 százalékos GDP növekedést várt 2001-re, Belyó Pál a legfrissebb adatok ismeretében azt is szép teljesítménynek tartaná, ha a bővülés mértéke elérné a 4 százalékot.

(MTI)

Ajánlat:

KSH