Havi egymilliárd dollár a háború

Vágólapra másolva!
Az Afganisztán ellen folytatott amerikai háború első három hetének költségei elérték a 400 millió dollárt - tájékoztat az amerikai Hadászati és Költségvetési Értékelő Központ, és hozzátette, hogy a költségek rövid időn belül elérhetik a havi egymilliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

A kutatóközpont a számításait a repülőgépes bevetések számának, a ledobott bombák árának és a külföldi állomásoztatás költségeinek összegzésével készültek - jelenti a Népszabadság. A bombázás maga komoly összegeket emészt fel az amerikai hadi költségvetésből, hiszen egy GBU-28 típusú, lézervezérlésű, 9 méteres rakéta 145 600 dollárt kóstál (40,77 millió forint).

Az amerikai légierő Tomahawk (BGM-109) típusú, szubszonikus cirkálórakétái, melyekből eddig 90 darabot lőttek ki az afgán célpontokra, darabonként 600 ezer dollárt érnek, de a legfrissebb szerződések szerint a gyártó, a Raytheon Systems Company már egymillió dollárt kér egy rakétáért (280 millió forint).

További hatalmas összegek kerülnek a hadseregtől az üzemanyag-forgalmazók kezébe, hiszen egy, a tengerről felszálló F-18-as repülőgép 5000 dollárnyi üzemanyagot "füstöl el". A jelentés hozzáteszi, hogy ezer amerikai katona üzbegisztáni állomásoztatása a költségvetésnek havi 25 millió dollárjába kerül. A hadműveletek havi költségei - a jelen tendencia mellett - hamarosan elérik a havi egymilliárd dollárt.

Az amerikai hadi költségvetés nyilván nem rokkan bele havi egymilliárd dollárba, felvetődik azonban a kérdés, vajon a havi egymilliárd dollárért üzemelő hadigépezet mekkora értéket pusztít el Afganisztánban.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Raytheon

Korábban:

Egy város költségvetését bombázták el
(2001. október 8.)