Az baloldali lengyel kormány leállíthatja a PKN eladását

Vágólapra másolva!
Akár már november végén, de januárig szinte biztosan döntés születik, arról hogy létrejöhet-e a Mol-PKN-üzlet - értesült a Magyar Hírlap. Varsói forrásunk szerint kevés az esélye annak, hogy a Mol megveheti a lengyel olajcég 17,58 százalékos pakettjét. Ez nem jelenti a vetélytárs OMV sikerét sem, mert lehet, hogy csak az olajcég kisebb részeit adják el.
Vágólapra másolva!

Teljesen fölöslegesek a Mol veszteséges gázüzletágának eladásáról, a PKN menedzsment "OMV-pártiságáról" szóló polémiák, a plocki székhelyű olajcég sorsa nem ezen múlik - mondta el a Magyar Hírlapnak a varsói kincstárügyi minisztérium egyik magas rangú munkatársa. A neve elhallgatását kérő, korábban a szeptemberi választásokon győztes Baloldali Demokratikus Szövetség gazdasági kabinetjében tevékenykedő szakember szerint az új kormányzatnak magával az ügylettel s nem annak egyes összetevőivel, szereplőivel van "baja".

A kormány véleménye szerint ugyanis egyrészt elhamarkodott a PKN privatizációja, másrészt a fúziós elképzelés - azazhogy a PKN később Mol-részvényeket is kapna - gyakorlatilag "virtuálissá" tenné a 17,58 százalékos pakettért befolyt összeget. Fenntartások vannak a közép-európai fúzió kapcsán is. Ugyanis az egyrészt nem hozna komoly költségvetési bevételt - az idei módosított büdzsében egyébként a korábbiakkal ellentétben már nem is szerepel a PKN eladásából remélt összeg -, másrészt friss tőke sem feltétlenül áramolna a lengyel olajcégbe. Nem lenne kihasználva a finomítói kapacitás, ami könnyen lengyel létesítmények leépítéséhez vezethetne.

Mindezek alapján varsói forrásunk az egész mostani privatizációs eljárás "lefújását" valószínűsíti. Ezzel párhuzamosan valószínűleg lecserélődik a PKN-nek az előző kormányzathoz több szálon kötődő menedzsmentje is. A minisztérium október végén kérte a PKN Orlen igazgatóságát a részvényesi közgyűlés összehívására. A PKN igazgatósága a következő napokban hozhat döntést a részvényesi közgyűlés összehívásáról. Ha ezt nem teszi meg, az előírások szerint ez a jog a kincstárügyi minisztériumot illeti meg. Minthogy a közgyűlés időpontját és a napirendet legkevesebb három héttel korábban nyilvánosságra kell hozni, arra leghamarabb decemberben, de esetleg már csak a jövő év elején kerül sor.

Ami magát a Mol-PKN-üzletet illeti, abban valószínűleg már november végén, de idén szinte biztosan megszületik a döntés. Hivatalosan november 12-én, vagyis a kizárólagosság kihirdetése után egy hónappal tekintik át a tárgyalások menetét. Addigra elkészülnek a fúzióra vonatkozó főbb dokumentumok.

A kormány ezek ismeretében fog döntést hozni. Ha a tárgyalásokat leállítják, várhatóan a jövő év első harmadában új tendert írnak ki a PKN-re. A tervek szerint kisebb paketteket adnának el, akár a Molnak és az OMV-nek, de inkább egy "tőkegazdag angolszász céget preferálnánk" - tette hozzá informátorunk.

Máté T. Gyula

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: