Drámai profitcsökkenés a British Airways-nél

Vágólapra másolva!
A British Airways (BA) légitársaság pénzügyi évének szeptemberrel záruló második negyedévében csupán 5 millió fontos profitot könyvelhetett el, ami 98 százalékos csökkenésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakához képest. A társaság forgalma októberben 25 százalékkal csökkent, és elemzők szerint a pénzügyi évet végül 750 millió font körüli veszteséggel zárja majd a BA.
Vágólapra másolva!

Európa vezető légitársasága, a British Airways nyereségének drámai csökkenéséről számolt be a szeptemberrel végződő negyedévben - írja a BBC.

A vállalat 5 millió fontos profitot könyvelhetett el pénzügyi évének második negyedében, 98 százalékkal kevesebbet a tavalyi év hasonló időszakában elért 200 millió fontos nyereségnél. A hatalmas csökkenés a szeptember 11-i terrortámadásokat követő rendkívüli mértékű forgalom-csökkenésnek tudható be. Ráadásul londoni elemezők szerint a British Airways pénzügyi évének végére 750 millió font körüli veszteséget halmoz fel.

Amennyiben az előrejelzés valóra válik, ez lesz az első eset, hogy az 1987-ben privatizált vállalat nem termel nyereséget éves összevetésben. Az a legfontosabb, hogy túl fogjuk élni az iparág válságát, elsősorban költségcsökkentés révén - mondta Rod Eddington vezérigazgató.

A British Airways hétfőn azt is közölte, hogy októberben 25 százalékkal csökkent a forgalma, néhány szakértő azonban úgy véli, hogy a csökkenés mértéke közelebb van a 30 százalékhoz. Az adatok közzététele után a társaság papírjainak árfolyama erősen zuhanni kezdett, de a vártnál kisebb forgalom-csökkenés hatására röviddel ezután ismét emelkedett az árfolyam. A British Airways részvények egyébként 155,25 penny-n zártak hétfőn a londoni értéktőzsdén.

A szeptemberi amerikai terrortámadások óta a British Airways 7200 állás felszámolásával, húsz repülőgép forgalomból való átmeneti kivonásával, járatcsökkentésekkel reagált az utasforgalom visszaesésére. Eddington megerősítette, hogy az Európai Bizottság jóváhagyásával tárgyalnak a holland KLM-mel a közös hálózat fejlesztéséről, a kapacitások ésszerűbb kihasználásáról.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

British Airways