Csökken a lakásépítési kedv

Vágólapra másolva!
A felépített lakások száma 50 százalékkal, az új építési engedélyeké pedig 10 százalékkal volt több az év első kilenc hónapjában, mint a tavalyi év azonos időszakában - tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorsjelentésében. Az adatok szerint csökken a lakásépítési kedv, csupán a fővárosban egyértelmű a növekedés.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint idén szeptember végéig 13 700 befejezett lakásra adták ki a használatbavételi, 33 700 új lakás építésére pedig az építési engedélyt a hatóságok.

A lakásépítési kedv 1998 utáni fellendülése az idén is folytatódott, de egyre mérséklődő ütemben - áll a KSH jelentésében. Az első három hónapban 38 százalékkal, a második negyedévben már csak 6 százalékkal több új építési engedélyt adtak ki, mint 2000 hasonló időszakában. A harmadik negyedévben stagnálást regisztráltak.

Az első kilenc hónapot tekintve csak a fővárosban volt töretlen az építési kedv, 42 százalékkal több új építési engedélyt adtak ki, míg a községekben 5 százalékkal visszaesett a kiadott engedélyek száma 2000 első háromnegyedévéhez viszonyítva.

A használatba vett lakások száma minden megyében és valamennyi településtípusban jelentősen emelkedett. A mennyiségi növekedés egy lassú szerkezetmódosulással párosult a szakértők szerint: az értékesítési céllal épített, általában több szintes, több lakásos épületekben lévő lakások aránya növekedett a természetes személyek által saját használatra, döntően családi házas formában felépített lakások terhére.

A lakások háromnegyed részét természetes személyek építették, több mint egyötödét pedig gazdasági vállalkozások. Az új építkezések 70 százaléka családi házként, 26 százaléka pedig többszintes épületben lévő lakásként épült fel.

A lakossági házilagos kivitelezést egyre több helyen az építőipari kivitelezők által elvégzett munka váltja fel. Ez utóbbi területen az építőipari fő tevékenységet folytató kivitelezésében épült lakások aránya 46 százalék, míg a lakosság házilagos építése 42 százalékot tesz ki.

(MTI)

Ajánlat: