Tizenötmilliárd euró-bankjegy kerül forgalomba január 1-én

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank az eddigieken felül további 640 millió euró-bankjegyet nyomtatását rendelte meg, miután beismerte, hogy alábecsülte az újév első napján bevezetésre kerülő eurókészpénz mennyiségét - írja a BBC. Így összesen 15 milliárd bankjegy kerül forgalomba a jövő év elején.
Vágólapra másolva!

Az intézkedésre azért van szüksége, mert félő, hogy a vásárlók káoszra számíthatnak januárban, mivel a kiskereskedők nem rendelkeznek elég euró váltópénzzel. Az új bankjegyeket és érméket 12 országban több mint 300 millió ember használja majd.

A kereskedők egyébként már hónapok óta hangoztatják azon véleményüket, hogy a vásárlók 2002. január 1-én híján lesznek a bankjegyeknek és pénzérméknek.

Az Európa Parlament támogatását élvező néhány nagy áruházlánc korábban szorgalmazta, hogy az új valuta bevezetését megelőző napon lássák el a lakosságot a szükséges bankjegyekkel. A javaslatot az EKB arra hivatkozva utasította vissza, hogy ebben az esetben megnőne a bankjegyhamisítás kockázata.

A bank főleg alacsony címletű, 5 és 10 eurós bankjegyeket rendelt, mert így csökken a kereskedőkre nehezedő nyomás. Az üzlettulajdonosok ugyanakkor attól tartanak, hogy egy nagyobb számla kifizetéséhez a vásárlóknak nagyobb mennyiségű euró-váltópénzzel is kell rendelkezniük, ami tovább növeli a nehézségeket.

Az EKB bejelentése azt eredményezi, hogy összesen 15 milliárd euró-bankjegy kerül majd forgalomba, de a megnövekedett mennyiség nem okoz fennakadást a nyomdákban.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az euró hivatalos honlapja