Alig változtak a kamatok szeptemberben

Vágólapra másolva!
A nem pénzügyi vállalati betétek és hitelek átlagkamatlábai szeptemberben nem változtak jelentős mértékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A háztartási szektoron belül a lakossági hitelek átlagkamatlába mérséklődött, az egyéni vállalkozók hiteleinek és betéteinek átlagkamatlába enyhén emelkedett. A bankközi forintpiac átlagkamatlábai az egy hónapnál hosszabb lejáratok esetében mérséklődtek.
Vágólapra másolva!

A nem pénzügyi vállalatok piaci feltételek mellett éven belüli lejáratra felvett hiteleinek átlagkamatlába az augusztusi adathoz viszonyítva 12,04 százalékra csökkent az augusztusi 12,17 százalékról. A szektor által elhelyezett betétek átlagkamatlába kamatlábváltozás miatt az előz havi 8,85 százalékról 9,05 százalékra nőtt. Szeptemberben az éven belüli hitelek és betétek átlagkamatlába közötti különbség 3 százalékpont volt.

A lakossági hitelek közül a piaci feltételekkel adott ingatlanhitelek átlagkamatlába a hónap folyamán 16,14 százalékról 15,78 százalékra, a fogyasztási és egyéb hitelek átlagkamatlába pedig 21,10 százalékról 20,41 százalékra mérséklődött. Az átlagkamatlábak csökkenése mindkét konstrukció esetén a hitelintézetek kamatlábainak mérséklődéséből adódott.

A három hónapnál hosszabb lejáratra folyósított fogyasztási és egyéb hitelek átlagkamatlába kamatlábváltozások miatt 19,85 százalék volt, 0,82 százalékponttal alacsonyabb az előző havi értéknél. A három hónapnál hosszabb lejáratú fogyasztási és egyéb hitelek 24,22 százalékos átlagos teljes hiteldíj mutatója (THM) szeptemberben a hitelintézeti THM-változások következtében 1,71 százalékponttal volt az előző havi érték alatt.

A háztartási szektorhoz tartozó egyéni vállalkozók hiteleinek átlagkamatlába kamatláb-változásokból adódóan 17,63 százalékról 17,94 százalékra emelkedett. A látra szóló betétek átlagkamatlába az előző havi 1,74 százalékról kamatlábváltozások miatt 1,92 százalékra, az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagos kamatlába szintén kamatlábváltozások következtében 8,16 százalékról 8,58 százalékra emelkedett.

A bankközi forintpiacon szeptemberben 1281,9 milliárd forintos forgalom zajlott, amely 281 milliárd forintos csökkenést jelentett az előző havi értékhez képest. Az egynapos hitelek esetében a szeptemberi átlagkamatláb változatlan maradt (11,10 százalék) az előző hónaphoz képest, az egy hónapra adott pénzek átlagkamata pedig öt bázisponttal 11,15 százalékra csökkent.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank