Az euróövezetben 2,4 százalékra csökkent az infláció

Vágólapra másolva!
Hétfőn először közölt az EU statisztikai hivatala előzetes becslést az euróövezet október havi inflációjáról, a végleges számításhoz szükséges adatok felének beérkezése után. Ezek szerint a múlt hónapban 2,4 százalékos volt a tizenkét havi infláció az eurózóna tizenkét országában.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben 2,5 százalékos volt a szeptemberi, 2,7 százalékos az augusztusi, 2,8 százalékos a júliusi és 3,0 százalékos a júniusi tizenkét havi infláció.

Előzőleg a piacok bizonytalanságban voltak az euró jövőjét illetően. Az infláció csökkenése kamatcsökkentést valószínűsíthet, hétfő reggel azonban az euróra még az hatott, hogy Ernst Welteke, a német központi bank elnöke rövid időn belül másodszor utalt arra: az Európai Központi Bank (EKB) esetleg most csütörtökön sem csökkenti irányadó kéthetes kamatminimumát a szeptember közepe óta érvényes 3,75 százalékról, bárhogyan alakul is az infláció.

Christian Noyer EKB-alelnök a hét végén megismételte, hogy nem szabad elsietett kamatdöntéssel veszélyeztetni az árstabilitást. A spanyol központi bank elnöke, Eugenio Domingo Solans viszont hétfőn azt mondta, hogy az infláció várhatóan csökken, és erre felelni fog a kamatpolitika.

Az eurót az is lefelé nyomta, hogy kereskedőházak feltételezése szerint egyes euróövezeti kormányok fedezeti kötvényügyletekkel igyekeznek kendőzni a költségvetési deficitek tényleges nagyságát.

Hétfőn tőzsdenyitáskor az euró 0,8985 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, 0,0044 dollárral olcsóbb a pénteki késői értéknél. A becslés kiadása előtt közvetlenül 0,8956 dollár volt, utána közvetlenül pedig 0,8955 dollárra tovább csökkent. A becslés közzététele után tíz perccel 0,8952 dollár volt az euró Londonban.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Központi Bank