Húsz dollár alatt a Brent

Vágólapra másolva!
A termeléscsökkentést kilátásba helyező újabb, magas szintű OPEC-nyilatkozatok és a vártnál nagyobb amerikai készletnövekmény híre között egyensúlyozó piacon erősen esett csütörtökön is a határidős nyersolaj az előző napi meredek veszteségek után.
Vágólapra másolva!

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent minőség most futó legközelebbi, decemberi határideje 75 centtel 19,62 dollára - kétévi mélypontra - süllyedt zárásra a londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE). Szerda este 54 centet vesztett ez a határidő az IPE-n.

A West Texas Intermediate amerikai könnyű alaptípus 79 centes veszteséggel 20,39 dollár volt a nap végén ugyanerre a teljesítésre a New York-i árutőzsdén (NYMEX). A kontraktus 69 centtel gyengült szerdán a NYMEX-en. Az ólmozatlan normálbenzin rendkívül erős, 1,98 centes eséssel 54,13 centen zárt amerikai gallononként (3,78 liter) decemberre csütörtökön a NYMEX-en.

Előzőleg az amerikai energiaügyi minisztérium információs szolgálata azt közölte, hogy a múlt pénteken végződött jegyzési héten 2,5 millió hordóval 308,3 millió hordóra emelkedtek az Egyesült Államok mozgósítható kereskedelmi nyersolajkészletei. A független iparági készletfigyelő szolgálat (API) egy nappal korábban ennél lényegesen kisebb, 880 ezer hordós tartaléknövekményt valószínűsített ugyanarra a hétre. Az amerikai olajkészlet jelenleg 30,4 millió hordóval haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet.

A recessziós környezetben nem gyakoroltak érezhető felhajtóerőt az árszintre a készülő termeléscsökkentésről szóló legújabb OPEC-nyilatkozatok sem. Ezúttal Chakib Khelil, az olajtermelő kartell soros algériai elnöke mondta azt csütörtökön, hogy a csoport tagországai készen állnak a termelés visszafogására a 25 dollárban megjelölt kívánatos átlagárszint elérése végett. Ezt Ali Rodriguez OPEC-főtitkár azzal toldotta meg, hogy "érlelődik a konszenzus" a napi kvóta 1 millió hordós csökkentéséről.

Az OPEC az idén eddig már három alkalommal csökkentette napi kitermelési kvótáját, amely jelenleg 23,2 millió hordó, de a Reuters forrásai szerint az országcsoport valójában ennél összesen 1,4 millió hordóval, mintegy 6 százalékkal termel többet.

MTI