A Microsoft-megegyezés híre fellendíti a tőzsdét

Vágólapra másolva!
A Microsoft és az amerikai kormány peren kívüli kiegyezésének hirtelen felcsillant reményére meredek nyereségeket mutattak a csütörtöki késői forgalomban a fő New York-i értékpiaci indexek
Vágólapra másolva!

A Nasdaq Composite a kereskedés utolsó másfél órájának kezdetén 47 pontos, 2,8 százalékos, a New York-i értéktőzsde (NYSE) irányadó Dow Jones 30-as iparvállalati indexe 173 pontos, 1,91 százalékos pluszban járt (előző zárók: 1690,20 pont 22,79 pontos, 1,37 százalékos erősödéssel, illetve 9075,14 pont 46,84 pontos, 0,51 százalékos gyengüléssel).

A világ legnagyobb szoftvergyártójának papírja - amely a Nasdaq-piac és a NYSE fő indexének egyaránt nehézsúlyú alkotója - 5 százalékkal, 3,29 dollárral 61,44 dollárra drágult. Előzőleg - értesülések szerint - a Microsoft a megállapodás küszöbére érkezett az amerikai szövetségi kormánnyal annak az évek óta húzódó jogvitának a rendezése ügyében, amely azon kérdés körül forog, hogy a szoftverbirodalom magatartása - főként a Windows operációs rendszerek termékcsaládja révén élvezett monopolhelyzetének kihasználása, az azzal való visszaélés révén - sérti-e a szabad verseny elveit és a trösztellenes jogszabályokat.

A befektetők erre a hírre koncentráltak, és igyekeztek elfelejteni, hogy a nap folyamán az utóbbi tíz év legrosszabb amerikai beszerzőimenedzser-indexét tették közzé októberről. A múlt hónapban a várakozásnál és az előző havinál is sokkal rosszabb, 39,8 volt - vagyis már mélyen a termelés bővülése és csökkenése közötti 50-es határ alá süllyedt - az amerikai feldolgozó szektor teljesítményét mérő, az Országos Beszerzési Szövetség (NAPM) álal összeállított mutató, amelynél gyengébbet 1991 februárja óta nem mértek.

A Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa 44,0-es NAPM-indexet valószínűsített a múlt hónapra; szeptemberben még 47,0 volt az átfogó mutató. Az októberi amerikai beszerzőimenedzser-index a 15. volt egymás után, amely a gyáripar teljesítményének csökkenését mutatta.

MTI