Visszamenőleg 6 százalékos a lakáshitel

Vágólapra másolva!
A korábbi kormánydöntés ellenére, a november 1 előtt felvett lakáshitelekre is vonatkozik a csökkentett, 6 százalékos lakáshitel-támogatási konstrukció. Csütörtöktől így nem csak a jövőben megkötött állami kamattámogatásos szerződések lesznek 6 százalékon megkötve, hanem a már érvényben lévő hitelszerződések is. A döntés eredményeképpen a havi törlesztőrészlet több ezer forinttal csökkenhet azoknál is, akik korábban vettek fel hitelt. A döntés 1,6-1,8 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

A bankok lobbizása és a kormánydöntés negatív visszhangja eredményezhette a határozat revideációját, melynek értelmében november 1-től az állami kamattámogatású lakáshitelek 8 helyett maximum 6 százalékra csökkentek - tájékoztatott a Világgazdaság. Nem lett volna törvényellenes egy nem visszamenőleges hatályú kamattámogatás növelés. A jelzáloglevél-alapú lakáshitelek támogatásának emelését azonban már élőszerződésekre is alkalmazták. Erről az idei év augusztusában hoztak rendeletet.

A hitelintézetek lobbizása a támogatásnövelés visszamenőlegessé tételéért érthető, hiszen bonyolult lenne az ügyfélállomány kezelése, ha több csoportot kellene megkülönböztetni: egy november 1-je előttit, és egy az utánit.

Gondot jelenthet a már futó hitelek átárazása, de a kormányrendelet remélhetőleg erre határidőt is megad majd. A bankok az új szerződéskötéseket csak a kormányrendelet pontos szövegének ismeretében kezdhetik meg, így ha az hétfőig nem jelenik meg a Magyar Közlönyben, az újkamatú hitel bevezetése elhúzódhat.

A kiegészítő kamattámogatásos hitelt az FHB 3,9 százalék kamat, plusz 1,5 százalék kezelési költségen (5,4 k3 - a kamat és a kezelési költség összege) nyújtja majd. Az FHB hitelfedezeti életbiztosítást is köt egyben az ügyfélre, ami 1 százalékpont körül alakul a díjban. Az OTP Bank a kamattámogatásos hitelt november 1-jétől 2,75 százalék kamattal és 1,75 százalékos kezelési költséggel adja (4,5 k3). Bár az OTP láthatóan kisebb k3-al dolgozik, az FHB-nál viszont kisebb az induló törlesztőrészlet.

A HVB Jelzálogbanknál még nem született döntés az új kamatszintről, bár valószínűtlen, hogy a kamatversenybe a német tulajdonban lévő jelzálogbank belemenne. A HVB ugyanis csak azoknak nyújtja kedvező kamatú hitelét, akik a bank által finanszírozott kivitelezőktől vásárolnak lakást. A bank mindeddig a legalacsonyabb k3-al dolgozott hitelszint-megállapításakor, a mostani megváltozott helyzetben azonban kérdéses, hogy a HVB hogyan tudja majd vonzóvá tenni ajánlatát.

Az idén januártól októberig tartó periódus alatt 48,4 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződést a bankok. A bankoknak kifizetett költségvetési összeg 2,926 milliárd forint volt ugyanebben az időszakban. A jelzáloglevéllel támogatott állami kamattámogatású hitelekre a költségvetés 276 millió forintot fizetett ki.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ingatlanhitel
(az Üzleti Negyed rovata)

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)

OTP Bank Rt.