2002 elejére kilábalhat az amerikai gazdaság a recesszióból

Vágólapra másolva!
A már korábban is a növekedés és a visszaesés mezsgyéjén egyensúlyozó amerikai gazdaság a szeptember 11-ei terrormerényletek hatására átkerült a határvonal recessziós oldalára, de a visszaesés jó eséllyel enyhe lesz. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő vezető közgazdásza szerint már a jövő év elején elkezdődhet a fellendülés.
Vágólapra másolva!

David Wyss egy New York-i befektetői fórumon elmondta: megvan a kockázata annak, hogy a fentebb vázoltnál rosszabbul alakulnak a dolgok. A recesszió hossza és mélysége sok minden egyéb mellett attól is függ, hogy mikor tér vissza a fogyasztók költekezési kedve, a fogyasztói bizalom. A szakember hozzátette, hogy általánosságban meglehetősen derűlátó, véleménye szerint "az emberek előbb-utóbb ismét felkerekednek és elindulnak pénzt költeni".

A közgazda szerint infláció nem fenyegeti az amerikai gazdaságot, sőt, a nyersanyagárak csökkenése miatt inkább a defláció adhat okot aggodalomra. A munkanélküliség a jelenlegi 4,5 százalékról 6,5 százalékra emelkedik, ami gyengíteni fogja a bérkiáramlási nyomást is. Ez a környezet alkalmas arra, hogy a szövetségi jegybank a kamatok további csökkentésével összpontosíthasson a recesszió megszüntetésére - mondta a hitelminősítő vezető szakértője.

Wyss szerint várható, hogy a Federal Reserve november 6-ai ülésén újabb 50 bázisponttal 2,0 százalékra, 1958 óta a legalacsonyabb szintre csökkenti irányadó egynapos kamatát.

(MTI)

Ajánlat: