Kétszáz forint alatt a benzinár

Vágólapra másolva!
Már a lélektani határnak mondott 200 forintos literenkénti áron árusítják a Magyar Autóklub és a Hungaronafta Kft. által létrehozott Klub Petrol kútjainál az üzemanyagot. A hálózatot - amely jelenleg 25 töltőállomást számlál - tavaly a magas üzemanyagárak letörésének ígéretével hozták létre. A diszkontkutaknál a mindenkori kiskereskedelmi árakhoz képest 10 forinttal olcsóbban árusítják a 95-ös benzint és a gázolajat.
Vágólapra másolva!

Literenként 200 forintért lehet venni a 95-ös oktánszámú benzint a Klub Petrol kutaknál. A Magyar Autóklub (MAK) és a Hungaronafta Kft. által létrehozott hálózathoz jelenleg 25 töltőállomás tartozik, a legutolsót az elmúlt napokban a Debrecen közeli Mikepércsen adták át. Néhány éven belül 80-100 töltőállomás kialakítását tervezi az autósok érdekvédelmi szervezete. Ha ez megvalósul, akkor a gépjárművezetők 40-50 kilométerenként találkozhatnak a sajtó által korábban "mobilnak" elkeresztelt bázisokkal. A diszkontkutaknál a mindenkori kiskereskedelmi árakhoz képest 10 forinttal olcsóbban árusítják a benzint és a gázolajat.

A magas üzemanyagárak letörésére tavaly létrehozott Klub Petrol Kft. a hazai üzamanyagpiac 10-11 százalékét szeretné megszerezni. Ha ez megvalósul, a cég itthon a hat legjelentősebb forgalmazó soraiba küzdheti fel magát. A vállalkozás azért tudja a mindenkori kiskereskedelmi ár alatt tartani az üzamanyagok árait, mert nonprofit társaságként csak működési kiadásai fedezésére törekszik, illetve töltőállomásainak beruházási költsége csak töredéke a színes kutakénak - állítják.

A Klub Petrol állomásain csak azok tankolhatnak, akik 1500, illetve 3 ezer forinttal támogatták vagy támogatják a hálózat létrejöttét. Az előbbi összeget a személygépkocsik, utóbbit pedig a teherjárművek üzemeltetőinek kell a MAK kasszájába befizetniük. A kedvezményre jogosító matricát elegendő a helyszínen megvásárolni. Ennek érvényessége a váltás napjától számított egy év. Információink szerint a befizetési kedv a közelmúltban a korábbiakhoz képest visszaesett, vélhetően annak következményeként, hogy az utóbbi időszakban folyamatosan csökken az üzemanyag ára.

A benzinár a színesnek nevezett multinacionális hálózatoknál is közelíti a lélektani határnak mondott 200 forintot. Eddig mintegy százezer autós hozzávetőleg 150 millió forinttal támogatta a Klub Petrol létrejöttét.

A diszkontkutak megjelenésével kisebbfajta árharc kezdődött meg a töltőállomások tulajdonosai és üzemeltetői között. Megfigyelhető, hogy a konténeres töltőállomások közelében meglévő színes és más kutaknál is többnyire literenként 2-3 forinttal olcsóbban mérik a naftát, mint bárhol az országban. Az egyéni vállalkozók által működtetett bázisok egy része megpróbál betagozódni a Klub Petrol hálózatába, és a továbbiakban franchise rendszerben tevékenykedik, másik részük pedig úgy próbál talpon maradni, hogy bővíti árukínálatát, így például autós kiegészítőket vagy pb-gáz-palackokat is árusít.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Magyar Autóklub