Finnország gazdasága a legversenyképesebb

Vágólapra másolva!
Romlott az amerikai gazdaság versenyképessége, és az idén már Finnország vezeti a versenyképesség-világranglistát - áll a Világgazdasági Fórum legfrissebb jelentésében. A dokumentum szerint azok az országok helyezése romlott leginkább, amelyek gazdaságába a politika durván beavatkozott. Magyarország helyezése javult: hazánk 26-dik a listán - közölte a BBC.
Vágólapra másolva!

Finnország gazdasága - megelőzve az Egyesült Államokat - a legversenyképesebb a világon - áll a Világgazdasági Fórum (WEF) éves jelentésében, amely 4600 üzletember megkérdezése alapján rangsorolja 75 ország versenyképességét.

A jelentés készítői szerint a rangsor jelentőségét az adja, hogy a versenyképesség a jövőbeli gazdasági növekedés alapja. A WEF ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a felmérések többsége az Egyesült Államokat ért terrortámadások előtt készült, így azok nem tartalmazzák az akciók hosszú távú - egyelőre meg nem jósolható - gazdasági hatásával kapcsolatos várakozásokat. A szervezet szakértői ugyanakkor úgy vélik, hogy a rangsort és a hosszú távú tendenciákat az öngyilkos merényletek jelentősen nem befolyásolják.

Helycsere az élen

Az idei rangsort Finnország vezeti, míg a tavaly még Szingapúrral holtversenyben vezető Egyesült Államok a második helyre szorult vissza. A helycserét a jelentés a finn gazdaság jelentős fejlődésével és az amerikai gazdaság válságtüneteivel magyarázza. A WEF emlékeztet: Finnország a legmodernebb gazdaságok egyike, amely nemcsak rendkívül fejlett technológiai szektorral rendelkezik, de igen sokat költ oktatásra és képzésre, ami hosszú távon is javítja a gazdaság versenyképességét. A szervezet szerint az Egyesült Államok visszaeséséért a gazdaság gyenge teljesítményén túl a technológiai cégek összeomlása okolható.

Az első tíz, legversenyképesebb gazdaság:

Finnország

Egyesült Államok

Kanada

Szingapúr

Ausztrália

Norvégia

Tajvan

Hollandia

Svédország

Új-Zéland

(Forrás: WEF)

Az idei győztesek:

Ország

Idei besorolás

Tavalyi besorolás

Finnország

1

4

Ausztrália

5

6

Norvégia

6

9

Izland

7

16

Dél-Korea

5

28

(Forrás: WEF)

A visszaesésért a politika felelős

Egy év alatt jelentősen romlott Nagy-Britannia és Írország versenyképessége, amit a WEF jelentése nemcsak a gazdasági növekedés mérséklődésével, de a politikai reformok megtorpanásával magyaráz. Hong Kong esetében a visszaesés oka még nyilvánvalóbb, mivel Kína politikai és gazdasági befolyása a városra egyre erősebb. A legnagyobbat Zimbabwe besorolása zuhant: a szervezet a gazdaság összeomlásáért egyértelműen Mugabe elnök konfrontatív politikáját okolja.

A nagy vesztesek közül Oroszország jelent kivételt a tendencia alól: bár az orosz gazdaság tavalyi teljesítménye impozáns volt, és az ország politikai viszonyai is stabilak, Oroszország mégis Vietnám mögött, a lista 63-adik helyén található.

A vesztesek:

Ország

Idei besorolás

Tavalyi besorolás

Írország

11

7

Nagy-Britannia

12

4

Hong Kong

13

6

Izrael

24

6

Malajzia

30

6

Fülöp-szigetek

48

12

Egyiptom

51

10

Törökország

54

15

Zimbabwe

75

20

(Forrás: WEF)

Észtország jól teljesít

A listára az idén felkerült országok közül Észtország érte el a legjobb besorolást. A balti állam 29-dik a rangsorban, megelőzve például Görögországot, Csehországot és Lengyelországot. A szervezet az ország előkelő besorolását annak tulajdonítja, hogy gazdasága és politikai intézményei Finnországhoz hasonlóan működnek.

A magyar gazdaság versenyképessége is jelentősen javult az elmúlt évben: Magyarország a tavalyi 32. helyezést követően idén - Észtországot egy hellyel megelőzve - 26. a listán.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

WEF

A dokumentum teljes szövege