Erősen növekedő termelés az építőiparban

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2001 augusztusában - szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva a múlt év augusztusinál 19,3 százalékkal volt magasabb, az előző hónaphoz képest 10,2 százalékkal nőtt - tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A kiigazítatlan adatok alapján az előző év azonos időszakához képest a termelés 22,1 százalékkal nőtt augusztusban, az év első nyolc hónapjában pedig 11,1 százalékkal emelkedett.

Az idén júliusban a termelés volumene szezonálisan és munkanap korrekcióval kiigazítva 12,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz és 2,7 százalékkal az előző hónaphoz képest. Kiigazítatlan adatok szerint júliusban az éves növekedés 10,8 százalék volt, és 9,1 százalékkal emelkedett az év első hét hónapjában.

Tavaly augusztusban az építőipar teljesítménye 4,6 százalékkal bővült júliushoz képest és 14,2 százalékkal haladta meg az 1999. évi augusztusi szintet. A kiigazítatlan adatok alapján augusztusban 14,1 százalékkal, az év első nyolc hónapjában pedig 6 százalékkal növekedett.

Az augusztusban kiemelkedő ágazati növekedés oka az, hogy szinte az összes alágazat dinamikus növekedésnek indult. A szerkezetkész épületek felépítése 23,9 százalékos növekedést mutat. A nagy- és középvállakozások termelése egyharmaddal nőtt.

Augusztusban az épületgépészeti szerelés és a befejező építés, mint alágazat termelése 15 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Az egész évre igaz jelenség, hogy egyre több és több épület építését kezdik el és fejezik be (54,4 százalékkal emelkedett ez a számadat). Az év első nyolc hónapjában ugyanez az ágazat 31,1 százalékos növekedést könyvelhet el.

Az első nyolc hónapban 22,1 százalékkal, illetve 18,5 százalékkal emelkedett a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek termelése, csökkent viszont a közép-dunántúli és az észak-magyarországi székhelyű szervezeteké (4,3 százalék és 6,7 százalék).

A tavalyi év augusztusához képest 2001 nyolcadik hónapjában az szektor költségalapon számított árai 9,3 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző hónapban regisztrált árakhoz képest azonban 0,2 százalékos csökkenést mutattak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal