Az Európai Bizottság jóváhagyta a Sabena állami megsegítését

Vágólapra másolva!
A belga állam az Európai Bizottság döntése alapján folyósíthatja a korábban beigért 125 millió eurós áthidaló hitelt a Sabena légitársaságnak. A Sabena azt követően kért csődvédelmet, hogy egyik tulajdonosa, a svájci Swissair nem utalt át számára 132 millió eurót a társaság átalakítási programjára, amelyet egyébként a belga kormánnyal közösen finanszírozott volna. A légitársaságok állami megsegítése ellen több cég - köztük a Lufthansa - is tiltakozott. 
Vágólapra másolva!

A Sabena belga légitársaság megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a 125 millió eurós állami áthidaló hitel felvételéhez, amelynek segítségével a következő egy hónap során újjászervezheti működését - írja a Bloomberg hírügynökség.

A határozat azt követően született, hogy az Európai Unió tagországainak kormányai nem tudtak megegyezni, hogyan kompenzálják a szeptember 11-i terrortámadások után szükségessé vált biztonsági költségek miatt veszteségeket szenvedő állami légitársaságokat.

A hitel lehetőséget biztosít a légitársaságnak, hogy egy hónap alatt új üzleti tervet készítsen el, miután az előző terv meghiúsult, mikor a cégben 49,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Swissair nem utalta át a korábban beígért 132 millió euró készpénzt. A svájci társaság döntése a belga kormánnyal közösen finanszírozott 430 millió eurós átalakítási-program csődbejutását eredményezte.

Az uniós döntést korábban a Lufthansa is kifogásolta, mondván, hogy így nem alakulhat ki valós versenyhelyzet a légitársaságok között. A német légitársaság mellett Európa legnagyobb diszkont-légitársasága, a Ryanair pedig kilátásba helyezte, hogy panaszt emel a határozat ellen a nemzetközi bíróságon.

A belga kormány jelenleg magánbefektetőket keres a 40 év alatt csupán egy nyereséges évet produkáló légitársaság részére csakúgy, mint a Sabena különböző érdekeltségei, karbantartó-részlege, szállodalánca és chartercége számára. A brit Virgin légitársaság a múlt héten már be is jelentette, hogy tárgyalásokat folytat bizonyos Sabena érdekeltségek felvásárlásáról.

A Sabena november 30-ig módosíthatja elképzeléseit, de már közölte dolgozóival, hogy a hónap elején általuk is elfogadott 1500 fő elbocsátásával járó költségcsökkentési tervet tovább kell szigorítani.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: