Még két jugoszláv bank szűnik meg

Vágólapra másolva!
Jugoszláviában további két bankra vár bezárás azon 14 pénzintézeten felül, amelyektől már megvonták a működési engedélyt. Az elvégzett elemzések után a jegybank közzéteszi majd a bankok kategóriák szerinti listáját. A gazdasági szereplők és a polgárok ebből betekintést nyerhetnek abba, hogy milyen állapotban van az ország bankrendszere, illetve tudhatják majd, mely pénzintézetre bízhatják rá a pénzüket - mondta a jegybankelnök a Glas Javnosti című lapnak.
Vágólapra másolva!

Ezek talán radikális lépéseknek tűnhetnek, de az a szándékunk, hogy az elkövetkező évben európai módon felépített bankrendszerünk legyen - mondta Dinkic. A jegybankelnök szerint jelenleg a forgalomban lévő dinár pénztömege 1,765 milliárd német márkát tesz ki, ami egymilliárd márkával nagyobb a pénztömeg a tavalyi októberi összeghez képest. Többek között azért, mert egymilliárd márkát váltottak vissza dinárba, illetve ennyi pénz vándorolt vissza a szürkegazdaságból a törvényes csatornákba.

Dinkic szerint újra lehet beszélni dinármegtakarításról. Korábban az emberek azonnal devizába váltották a dinárt, majd visszaváltották, amikor szükségük volt erre. Ez most megszűnt, mivel a polgárok többé nem tartanak a nemzeti valuta elértéktelenedéséről.

(MTI)