Vágólapra másolva!
Az utazási vállalkozások működési feltételeit szabályozó kormányrendelet módosításának életbe lépése óta mintegy 110 vállalkozást, vagyis az utazási irodák 10 százalékát töröltek a nyilvántartásból, mert nem tudtak megfelelni a rendelet előírásainak - közölte Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára. A tájékoztatón elhangzott, hogy a terrortámadások miatt a korábban tervezett utazások 12 százalékát mondták le.
Vágólapra másolva!

Budai Zoltán hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a hatályban lévő kormányrendelet egyes részei apróbb pontosítást igényelnek, amelyeket a következő hónapokban léptetnek életbe.

A 2001. április 28. óta hatályos rendelet megszüntette a korábbi 2 és 35 millió forint közötti 11 sávot, és a vagyoni biztosíték mértékét az éves árbevétel 12 százalékában, a charter repülőgépet igénybe vevő utazási vállalkozóknál pedig az árbevétel 20 százalékában állapította meg. A vagyoni biztosítékot a vállalkozók háromféleképpen szolgáltathatják: pénzben, bankgaranciával vagy biztosítási szerződéssel, amelyeket a rendelet szerint október 28-ig kell igazolniuk.

A gazdasági tárca számításai szerint egy 300 millió forint éves forgalmú utazási vállalkozásnak mintegy 1 százalékos részvételi díjemelkedést okoz a biztosítási garancia, amelynek díjtétele várhatóan a vagyoni biztosíték mértékének 3-5 százaléka között lesz.

A módosult előírásoknak a bejegyzett utazási irodás mintegy 10 százaléka, összesen 1100 iroda nem tudott megfelelni; ezeket törölték a nyilvántartásból.

A helyettes államtitkár a Travel Industry Association of America által készített felmérésre hivatkozva elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadás előtt utazást tervezők 70 százaléka nem változtatta meg elképzelését, mindössze 12 százalék mondott le egy vagy több szabadidős utazást. A felnőtt amerikai lakosság 58 százaléka tervez utazást a következő félévben.